Deu bombers han rebut un homenatge amb motiu del patró del cos, Sant Joan de Déu, que se celebra el 8 de març. El Saló de Cent ha acollit l’acte en què s’han lliurat vuit genoveves a bombers que es jubilen i s’ha premiat amb la Medalla al Mèrit dos bombers més per arriscar la seva vida per rescatar, cadascun d’ells, una persona en dos incendis.

Les genoveves, símbol dels bombers

És ja tradició que els bombers que es jubilen rebin un homenatge amb l’entrega de les genoveves, una rèplica d’un tanc d’aigua. “És un reconeixement a tota la carrera. I no és un rellotge que et donen quan t’acomiades d’una empresa, és una genoveva… per nosaltres és el símbol dels Bombers de Barcelona”, ha explicat Joan Giró. Un altre excompany, Joan Maria Vilà, ho ha qualificat d’emotiu i “un record per a tota la vida“. Avui l’han rebut vuit bombers, entre el quals, una dona.

Medalles al mèrit

A banda de les genoveves, també s’han lliurat dues medalles al mèrit. En tots dos casos, els bombers homenatjats havien rescatat una persona enmig d’un incendi. Un va aconseguir entrar i treure una de les persones d’un habitatge en flames a la Barceloneta el mes d’agost. L’altre (a la imatge) va viure una situació especialment arriscada el 10 de setembre, quan “va entrar per la finestra enmig d’una atmosfera explosiva” per rescatar una persona.

Agraïments a la tasca durant la pandèmia

Durant els parlaments previs al lliurament dels reconeixements, l’alcaldessa, Ada Colau, i el tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, han volgut agrair al cos dels Bombers de Barcelona la tasca realitzada durant aquest any de covid-19, sobretot des de l’Oficina Tècnica de Coordinació que es va crear al parc sanitari Pere Virgili, des d’on es van dirigir els procediments, protocols i implicació dels serveis municipals davant la covid-19 en col·laboració amb el Departament de Salut i el Consorci Sanitari. També els han reconegut la feina per desinfectar residències de gent gran, habilitar centres esportius i hotels com a pavellons hospitalaris i traslladar persones malaltes.

Més dones bomberes

Durant l’acte, Ada Colau ha anunciat la propera incorporació de 80 persones més al cos de Bombers de Barcelona, entre elles, 12 dones. Un fet que ha destacat com un pas cap a la igualtat. Fa dos anys, en aquest mateix acte, va animar a treballar en aquesta direcció.