A les dotze del migdia, la zona d’arribades de l’aeroport del Prat, s’anava omplint de famílies nervioses i inquietes que esperaven rebre els petits sahrauís per passar l’estiu amb ells. “Nerviosos, emocionats, contents.” Des d’aquest diumenge fins al proper 3 de juliol n’arribaran 465 i,  gràcies als responsables del projecte de cada zona, els acompanyaran fins al poble o ciutat assignat de Catalunya. En tot l’estat, s’acolliran 5.000 sahrauís d’entre 8 i 12 anys.

Poble Sahrauí i Front Polisari són les dues entitats que promouen el projecte ‘Vacances en Pau’ amb el suport de la Generalitat de Catalunya i els ajuntaments dels pobles que acullen els nens. Susana Santujes, coordinadora de Vacances en Pau a Catalunya explica a betevé que el projecte d’acollida té dos objectius. Per una banda, evitar que els infants visquin les dures condicions climatològiques del sud-oest d’Algèria —on s’arriba fins als 55 graus de temperatura. Un cop aquí, a més, se’ls fa una revisió mèdica i gaudeixen d’una alimentació saludable. Per l’altra, el fet que passin aquí aquests mesos permet visibilitzar “els més de 40 anys que el poble sahrauí fa  que viu enmig del desert, on no neix res”.

A principis de setembre els nens tornaran al Sàhara i tocarà acomiadar-se’n. Tot i això, algunes famílies i infants, com la Fatimetu, es retroben l’any següent i repeteixen junts l’experiència.