La temperatura mitjana a Barcelona, així com en el conjunt del país, ha anat pujant al llarg de les darreres dècades.  Ara fa unes setmanes el Servei Meteorològic de Catalunya va anunciar que la temperatura mitjana ha pujat 1,6 ºC des del 1950 a Catalunya. Pel que fa a Barcelona, cal recordar que l’any passat, el 2017, va ser el cinquè més càlid viscut com a mínim des del 1780.

La nit de Sant Joan, una de les més curtes de l’any, també ha tingut canvis al llarg de les últimes dècades pel que fa a la temperatura. Així ho mostra la gràfica que il·lustra aquesta notícia, elaborada i publicada a Twitter per Marc Prohom, cap de Climatologia del Servei Meteorològic de Catalunya.

La temperatura habitual durant la nit màgica se situava poc per damunt dels 16 graus ara fa un segle i actualment s’acosta a la marca dels 18 graus. La revetlla d’aquest 2018 va ser de les càlides: 19,1 ºC a l’Observatori Fabra, 22,3 ºC a l’estació del Raval o 20,3 ºC a la  Zona Universitària.

Quin ha estat el Sant Joan més calorós i quin el més fresc?

Pel que fa a les dades de temperatura mínima, cal destacar que la nit de Sant Joan més càlida que ha viscut Barcelona des del 1914 correspon a l’any 1938, amb una mínima de 22,9 ºC a l’Observatori Fabra. Al darrere hi trobem la de l’any 2003, amb una marca de 22,5 ºC. Cal recordar, en aquest sentit, que el 2003 la calor va ser molt prematura a Barcelona i que, en conjunt, l’estiu d’aquell any va ser el més càlid enregistrat a Catalunya i a bona part del continent europeu.

A l’altre costat i com a revetlles fresques cal destacar la del 1996, amb una mínima de tan sols 10, 2ºC. Recentment, l’any 2013, la nit de Sant Joan també va ser força freda, amb una marca de 12,4 ºC a l’Observatori Fabra.