OBRES PI I MARGALL

Gràcia posa punt final a un any i mig d’obres al carrer de Pi i Margall amb una festa familiar aquest diumenge, 17 de desembre. Durant la celebració hi haurà activitats infantils, concerts, una xocolatada i, coincidint amb la campanya de Nadal, també hi haurà jornada de comerços oberts.

La transformació de Pi i Margall va arrencar el juny del 2022. Ha sigut un any i mig de treballs en què sobretot s’han fet voreres més amples i s’han eliminat carrils de cotxes, convertint aquesta via en un eix cívic que convidi el passeig i també fomenti el comerç de proximitat.

Un final d’obres molt esperat

Aquest final d’obres de Pi i Margall és molt esperat. D’una banda, per l’expectativa de veure aquesta via reconvertida en eix cívic amb el trànsit pacificat a 30 km/h, que vol donar prioritat al vianant i fomentar l’ús del transport públic i la bicicleta. De pujada hi ha un carril per a busos i veïns, i un carril bici segregat; de baixada, un carril compartit entre busos, veïns i bicis.

De l’altra, restauradors i comerciants també esperaven la fi dels treballs, després de veure’s molt afectats durant els divuit mesos que han durat les obres del carrer: han denunciat un 50 % de pèrdues i alguns establiments han hagut de plegar per culpa de la pols, el soroll i les tanques que dificultaven l’accés als negocis.

El verd haurà d’esperar per la sequera

El que encara no podran veure els ciutadans aquest diumenge és la vegetació amb què s’ha d’omplir la nova configuració del carrer. Les restriccions imposades per la sequera han impedit realitzar totes les plantacions previstes, que no es reprendran fins que no quedi superada aquesta fase.

Més espais per als vianants i menys per al cotxe

Per fer les obres de millora d’aquesta via que connecta la plaça d’en Joanic amb la ronda del Guinardó s’han invertit 13,6 M €. S’han creat espais d’estada i zones verdes i s’ha limitat el trànsit, amb la finalitat de de donar més importància als vianants, cedint-los un 70 % de l’espai i deixant enrere el que era una autopista urbana amb molt trànsit.

Per donar a conèixer aquest nou eix, el districte de Gràcia ha organitzat activitats entre les 11 h i les 14 h. El carrer s’omplirà de diverses propostes escampades per tot el carrer, perquè els ciutadans puguin gaudir de primera mà dels nous espais guanyats per als vianants: des d’actuacions musicals, nadales, xocolata desfeta i activitats infantils.

Ja hi ha hagut queixes

Amb tot, abans que acabés la nova urbanització del carrer, ja hi ha hagut les primeres queixes. Per exemple, pels problemes amb la càrrega i descàrrega de mercaderies. Segons expliquen els veïns, els repartidors paren a qualsevol lloc perquè diuen que no tenen gaires zones destinades per fer-ho.

També s’ha denunciat que hi ha motos aparcades que desllueixen l’espai guanyat per als vianants, on les voreres han passat a fer entre cinc i 12 metres d’amplada i els contenidors s’han reubicat molt lluny.