(Agències/Redacció) Primera compareixença pública de la consellera d’Educació després dels mals resultats de l’Informe PISA 2023. En una roda de premsa aquest dilluns, Anna Simó ha fet una crida a “fer pinya i a no donar tombs” en les polítiques educatives. Simó ha descartat dimissions i “cops de volant” i, per contra, ha anunciat que proposarà al Parlament un paquet de 10 mesures per millorar el sistema educatiu a llarg termini. Dins aquest decàleg de mesures, planteja buscar un gran acord de totes les forces polítiques per revertir les retallades educatives i garantir “una inversió sostinguda i focalitzada” en l’àmbit educatiu.

Millorar en matemàtiques i comprensió lectora

Pel que fa a la davallada en els resultats de PISA, ha afirmat que cal “tornar als bàsics” i millorar els resultats en comprensió lectora, capacitat escrita i àmbit matemàtic. Simó ha admès que hi ha un “repte important, especialment en el català oral”. I ha plantejat que “potser caldrà canviar les maneres d’ensenyar” aquestes matèries.

Millora de l’acompanyament i l’acollida

Entre les mesures que planteja per millorar el sistema a anys vista: impulsar l’educació inclusiva, la universalitat i gratuïtat dels zero als tres anys i fomentar l’educació a temps complet, amb activitats extraescolars gratuïtes que tinguin contingut educatiu, com la robòtica, l’art o la música. Simó també ha plantejat la necessitat d’ampliar l’acompanyament a l’alumnat nouvingut i, per això, la prova pilot de les aules d’acollida accelerada per a alumnes de 3r i 4t d’ESO, que s’ha estrenat a Barcelona, s’ampliarà a tot Catalunya.

Sense dimissions pels mals resultats de PISA

Pel que fa als mals resultats i a si es devien a una “sobrerepresentació” de l’alumnat nouvingut, Educació ha tornat a rectificar aquest argument, per primer cop amb la consellera. Contràriament al que van dir els responsables educatius a la roda de premsa de dimarts, Simó ha explicat que la mostra està ben feta i que “va ser un error sobre les apreciacions de la mostra que no tornarà a passar”. Quan se li ha preguntat per si hi haurà conseqüències en el departament, Simó ha descartat dimissions i ha defensat que el secretari de Polítiques Educatives de la Generalitat, Ignasi Garcia Plata, “és part de la solució i no del problema” i ha dit que hi confia plenament.

Dins aquest decàleg de mesures de fons per millorar el sistema educatiu a anys vista, la consellera ha anunciat “canvis de fons” al Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu perquè sigui una agència per avaluar polítiques educatives. En aquest sentit, ha indicat que l‘Agència d’Avaluació i Prospectiva de l’Educació, serà una realitat el juny del 2024, i recorda que l’objectiu d’aquesta agència és que el departament pugui treballar amb evidències sobre les polítiques educatives que s’apliquen.