Aquest 11 de febrer se celebra el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència. La Unesco va marcar aquest dia en el calendari fa només set anys, concretament el 22 de desembre del 2015. L’objectiu de l’assemblea general de l’organisme en aquell moment, i encara avui dia, era reivindicar el paper de les dones en la ciència i la tecnologia i reclamar la igualtat entre homes i dones.
Desigualtats de gènere en el sector de la ciència i la tecnologia
Coincidint amb el Dia Internacional la Dona i la Nena en la Ciència, la Unesco recorda cada any que “desenvolupen un paper fonamental en la comunitat científica i tecnològica”. Tot i això, les desigualtats de gènere es mantenen i només tres de cada 10 científics al món són dones. A més, segons l’organisme, actualment les dones tenen menys presència que els homes en les revistes d’alt nivell científic i acostumen a rebre beques inferiors a ells.
Activitats per commemorar el Dia de la Dona i la Nena en la Ciència
Amb l’objectiu d’acostar el paper de les dones a la ciència, aquest 11 de febrer s’han preparat diverses activitats a Barcelona. Els centres de recerca són uns dels grans protagonistes d’aquest dia i, un cop més, enguany fan diverses propostes. Divendres, el Barcelona Supercomputing Center ha organitzat el BioInfo Women’s Day, una trobada virtual amb investigadores en bioinformàtica i l’Institut de Salut Global (ISGlobal) acull una conversa “online” amb investigadores i nenes per conèixer de primera mà com és el dia a dia d’una científica.
“No more Matildas”, una campanya per visibilitzar les dones científiques
“No more Matildas” és una campanya feta a través d’internet per reivindicar el paper de les dones en el món de la ciència i la tecnologia. La iniciativa, impulsada per l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues (AMIT), denuncia l’anomenat “efecte Matilda”, que històricament ha invisibilitzat els descobriments fets per dones, en molts casos atribuint-los a altres companys o, fins i tot, als seus marits.