En Sushil és català però ara viu als Estats Units. Ha vingut a passar les festes a Barcelona i aprofita per tornar a la seva antiga escola. "Jugo amb els amics a futbol, parlo amb ells de com ens va tot i parlem. Sí, és un lloc de trobada molt fàcil, en lloc de quedar en un parc, ja quedem aquí a l'escola." No hi ha classes, però aquest és un dels 17 patis de Barcelona que obren durant les vacances de Nadal. "Els nens arriben aquí i poden venir amb les seves pilotes, en família, poden venir sols inclús, bé, depèn de l'edat, llavors vénen aquí, i es tracta de compartir el pati." A més, també hi ha diferents activitats dirigides. "Nosaltres d'organitzades em sembla que no n'hem fet cap, no? Sí, el zumba. Ah, sí! Un dia de ball, és veritat que vas venir. Però que normalment hem fet això, joc lliure i aprofitar-ho per això." També és un espai dirigit als joves com ara en Víctor. Té vint anys i ve amb els seus amics perquè al barri no tenen gaires espais on jugar a futbol. "Teníem aquí fora però com van fer obres i van posar arbres, i això, ja no tenim espai on jugar bé." Des del 24 de desembre hi ha patis oberts als deu districtes de Barcelona. D'aquests, catorze obren en torn de matí, és a dir, d'onze a dues. Els altres tres, ho fan a la tarda, des de les quatre fins a les set del vespre. S'hi podrà accedir cada dia de dilluns a diumenge excepte el dia de Nadal i l'1 de gener.

En Sushil era alumne de l’escola La Sedeta fins que l’any passat va marxar a viure als Estats Units amb la seva mare. Ara ha tornat a Barcelona per passar les festes i ha volgut veure els seus amics de tota la vida. Per això, el seu pare l’ha portat al pati de l’escola, on s’han trobat uns quants per retrobar-se i jugar. “És un lloc de trobada, en lloc de quedar al parc venim aquí al pati de l’escola”, explica el pare d’en Sushil, l’Albert Álvarez.

A la pista del costat s’hi troben en Víctor i els seus amics. Ja són majors d’edat però volen jugar a futbol i al barri no hi tenen gaires espais habilitats. “Abans teníem una zona aquí al costat, però hi van fer obres i ja no podem jugar-hi bé, per això venim aquí”, explica Víctor Alcántara.

Són algunes de les històries que es poden trobar aquests dies al pati de l’escola La Sedeta, a Gràcia. De les 68 escoles que obren els seus patis habitualment, 17 ho fan també durant les festes de Nadal. D’aquests, 14 estan disponibles als matins, d’11 a 14h, mentre que els altres tres permeten l’accés lliure des de les 16 fins a les 19 h. Els patis estan oberts de dilluns a diumenge i només tanquen el 25 de desembre i l’1 de gener.