Queden poques hores perquè aquest pavelló del recinte firal de Montjuïc s'ompli de nens disposats a passar unes hores de diversió enmig de les vacances de Nadal. Un esdeveniment que ja és un clàssic a la ciutat en aquestes dates. JOSEP ANTONI LLOPART, director del Festival de la Infància i l'XD Young Fest. "El que intentem és treballar la transferència de valors com la solidaritat, el civisme, la cooperació, el respecte per la terra i el medi ambient a través del joc i la diversió i a través del ventall de les més de 150 activitats que oferim al públic." A part de les activitats ja tradicionals, com tallers de manualitats o espectacles de màgia, enguany el punt fort seran els esports i els jocs tecnològics. Aquesta serà la 51a edició que se celebra el Festival de la Infància a Barcelona. Aquest any, però, també a la Fira de Barcelona, s'hi incorpora un nou certamen dedicat als adolescents. És l'XD Young Festival. El nou festival, pensat per a majors de 12 anys, inclourà una àrea d'esports extrems, consoles, música electrònica i tendències urbanes. "Estem parlant doncs d'una gran àrea tecnològica on els nois podran des de participar en una competició de ferraris de Formula 1 de forma virtual fins a gaudir d'experiències tecnològiques de primer nivell com Oculus Rift i Google Glass o fins i tot dirigir un cotxe només amb la ment". L'XD Young Festival s'inaugurarà demà a les 11 del matí i estarà obert fins al 4 de gener, excepte els dies 31 i l'1. El Festival de la Infància també obrirà portes demà fins al 4 de gener.

El Festival de la Infància s’instal·larà des d’aquest dissabte i fins al 4 de gener als palaus 1 i 2 del recinte firal de Montjuïc i a la plaça de l’Univers. Les propostes més innovadores de la 51a edició seran les sessions de cinema 3D amb imatges en 360º o jocs interactius. Per commemorar l’Any Internacional de l’Agricultura Familiar, els més petits podran cultivar aliments en un hort ecològic o descobrir la granja del saló.

Els més esportistes es podran posar a prova en el torneig de minibàsquet, en el circuit de bicicletes elèctriques, en simuladors de vela o un miniestadi de futbol i atletisme. També podran descobrir propostes més esbojarrades, com les tirolines o el “bubble football”, un tipus de futbol en què els jugadors estan dins d’una bombolla gegant.

Un any més, no hi faltaran les activitats més tradicionals com les actuacions de titelles, pallassos i màgia. També s’han organitzat tallers de reciclatge, cuina, manualitats i seguretat viària.

La tecnologia i els esports extrems seran els protagonistes del germà gran del Festival de la Infància, l’XD Young Fest. Els joves de més de 12 anys podran provar de conduir un vehicle amb la ment. Tot i que sembli ciència-ficció, un sensor col·locat al cap del participant captarà l’energia generada pel cervell per moure el cotxe. També hi hauran simuladors professionals de Fórmula 1, tallers d’animació amb “time lapse” i un torneig de League of Legends, un joc electrònic que ja té milions de seguidors arreu del món.

Els aficionats als monopatins, patinets i patins en línia tindran més de 4.000 metres quadrats a l’XD Festival. Monitors experts recomanaran trucs de monopatí, escúter i BMX tant als qui s’hi vulguin iniciar com als que ja fa temps que patinen i vulguin perfeccionar la tècnica.