"Fa molts anys que vaig començar a aficionar a fer el Christma de Nadal. Vaig pensar n'aniré enviant a les amistats, els familiars i tot això. I la veritat és que ho agraeixen molt." Dibuixa i pinta a mà unes 80 postals cada Nadal des de fa una bona pila d'anys. Una afició, la d'en Joan, que amics i familiars li retornen amb escreix. Aquesta és la col·lecció de postals que ha rebut durant les festes. "Aquest any he notat que la cosa ha minvat una mica. Són aquestes que estan aquí i altres vegades no hi caben aquí damunt del bufet, de tantes que n'hi ha." Cada cop són menys els que opten per les postals de tota la vida. Les noves tecnologies ho posen ara molt més fàcil. "WhatsApp, o al mur del Facebook també, que reps felicitacions. També hi ha gent que envia acudits i llavors fas 'jajajaja' o poses l'emoticona que s'està pixant de riure." Si saltem de generació hi ha qui això d'enviar postals no s'ho ha arribat ni a plantejar. "Mai, mai. Has d'anar, comprar-ne cinc o sis per a tothom, escriure-les, enviar-les..." Prefereix aquesta opció. Un "selfie", missatge nadalenc i llest per enviar. "A tots els teus amics, als que et caiguin millor... I és molt més fàcil." "Pel WhatsApp, enviant fotos o missatges que posi bon Nadal." "És més fred potser però més ràpid i més àgil." "Nosaltres felicitem pel WhatsApp sobretot. Ara postals de paper ja... En fem alguna. Tu n'has fet alguna Pol? Sí!" N'ha fet a l'escola, com a treball de classe. Els professors es resisteixen a permetre que la postal de paper acabi desapareixent.

De nadales per enviar per correu, encara se’n venen a qualsevol papereria, moltes botigues de regals i també a les oficines de Correus. N’hi ha que tenen una finalitat solidària, com les d’Unicef, tot un clàssic per felicitar el Nadal. Però també hi ha qui prefereix fabricar-se la nadala a casa. Dibuixant, pintant o amb tècniques de “scrapbooking”.

A través de les xarxes socials o del mòbil, es pot escriure simplement un text més o menys personalitzat per desitjar un bon Nadal i un feliç any. Però la majoria opta per enviar imatges o vídeos que reprodueixen les imatges de postals nadalenques o bé fan riure el receptor amb tota mena d’escenes emotives o còmiques. Aquests dies la xarxa va plena d’aquestes felicitacions.

Les apps per felicitar el Nadal

Hi ha tot de webs i aplicacions que permeten triar i personalitzar les imatges o vídeos a enviar. Una de les més conegudes és ElfYourself.com, que genera un vídeo musical amb elfs que tenen la teva cara (només cal pujar-ne la foto) i ballen per felicitar el Nadal. El web va néixer el 2006, va tenir molt d’èxit arreu del món i ara s’ha convertit en app per a mòbils (iOS o Android).

Per escollir entre un munt de nadales virtuals i personalitzar-les, es poden fer servir gratuïtament les apps iMake Card (per a Android), XMas Cards (per a Android) o FunFace eCard (per a iOS o Android). L’app Kisstmas (per a Android) genera una imatge en què apareixes tu fent-li un petó al Pare Noel o qualsevol personatge nadalenc, mentre que iVillancicos (per a iOS) envia nadales en castellà, en anglès o fins i tot en llatí. Per als més petits, resulten especialment impactants les felicitacions de Navidades Sorprendentes, en què qui els felicita és personalment el Pare Noel o els Reis Mags.

Hi ha diverses aplicacions que simplement permeten crear postals personalitzades de Nadal que després tant es poden enviar per WhatsApp, les xarxes socials, el correu electrònic o el correu postal. Dos exemples: Fotos de Navidad (per a iOS) i Felicitació Nadal Santa Claus (per a Android), totes dues gratuïtes.

Però l’aplicació que definitivament torna a unir la tradició de les postals per correu i les virtuals es diu Touchnote (per a Android): genera una imatge barrejant les plantilles de què disposa i la foto que puguis fer amb la càmera del mòbil, però després aquesta imatge s’envia per correu postal a l’adreça que li indiquis. L’app és gratuïta, però per la postal personalitzada s’ha de pagar -entre un i tres dòlars- perquè l’empresa la imprimeixi i l’enviï al destinatari. Ho fa des del Regne Unit o els Estats Units, però en menys de 10 dies pot arribar a qualsevol punt del planeta.

El correu electrònic és un dels mitjans més habituals per felicitar el Nadal, sobretot per part de les empreses i professionals. A nivell domèstic, el web Correo Mágico facilita la tasca de generar i personalitzar les postals. Des de BTV i Barcelona FM, hem preferit crear la nostra pròpia nadala i tot seguit l’aprofitem per desitjar-vos unes bones festes.