L'activitat a les cuines de molts restaurants ha començat molt abans que arribessin els comensals. En aquest a la carta, un dels clàssics imprescindibles per Sant Esteve, els canelons, però també el rodó farcit i el garrí al forn, especialitat de la casa. FRANCISCO, encarregat del restaurant Al Punt "Está completo, no dejamos de recibir, incluso para las cenas está resultando bien." El mateix ha passat al Racó de la Vila. "Para hoy no nos queda sitio, estamos llenos." I és que cada cop són més les famílies que opten per menjar al restaurant i estalviar-se les hores a la cuina. Aquí el repte és triar entre la gran varietat de plats del menú. "Rap d'Arenys, bacallà, suprema de lubina, rodaballo, jo no sé què triar de tantes coses que hi ha..." ASUN MARTÍNEZ "Ahir vam intentar venir però estava tot complert i avui ho hem aconseguit, la veritat és que aquí es menja molt bé, estem molt a gust, i s'han de celebrar aquestes festes que són molt maques." Per algunes famílies dinar fora per Sant Esteve és una tradició en què, fins i tot, repeteixen al mateix restaurant. SUSANA SALVADOR "Nosaltres som uns fixes, a vegades més o menys persones, però sempre ell i jo." Els que no s'han vist per Nadal, aprofiten per repartir els regals que el Pare Noel ha deixat a casa la nit passada. Però el que es repeteix a totes les taules són els brindis. També hi hem trobat qui celebra alguna cosa més... "Felicitats Emili, felicitats Joan..." EMILI BOU "Celebrem Sant Esteve, celebrem el meu aniversari i el del meu germà, que ens portem quatre anys i ho celebrem aquí com cada any." En total avui en aquest restaurant dinaran 170 persones. És una jornada maratoniana per als treballadors, que divideixen els dinars en dos torns per garantir la qualitat del servei.

Les cuines de restaurants com El Racó de la Vila, al Poblenou, o Al Punt, a l’Eixample, han tret fum durant tot el matí de Sant Esteve. Fa dies que ja no admeten reserves perquè ho tenen ple. Han servit els plats més tradicionals com ara els canelons, l’escudella barrejada, el rodó farcit o el garrí al forn. Els treballadors són conscients que aquests dies hi ha molta feina i intenten prendre’s-ho amb filosofia. Una estona abans que arribin els primers clients aprofiten per menjar i agafar forces per afrontar una jornada que en molts casos s’allargarà fins a la nit.