Un estudi de revisió liderat pel grup de recerca en pneumologia del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) conclou que hi ha evidències, tant epidemiològiques com moleculars, que les partícules dièsel poden provocar asma en persones sanes. L’estudi, que s’ha publicat a la revista ‘Science of the Total Environment’, revisa entre 130 i 150 articles científics sobre aquesta matèria i és “bastant concloent”, sobretot pel que fa a la població infantil.

Segons els estudis realitzats a la població infantil, els nens que viuen en zones amb alts nivells de contaminació per partícules dièsel tenen més probabilitats de tenir asma quan són adults. María Jesús Cruz, codirectora del grup de recerca en pneumologia del VHIR, explica que això “pot ser degut al fet que el sistema immunològic i els pulmons dels nens es formen en un entorn amb contaminació ambiental”, i apunta com a clau el període dels zero als quatre anys. Per la doctora, l’evidència més clara n’és que l’asma en els nens és principalment de tipus al·lèrgic. L’exposició a les partícules dièsel provoca extrès oxidatiu, inflamació, alteracions en el sistema immune i canvis en el microbioma.

En adults és més difícil de demostrar

En canvi, segons l’estudi, en els adults no hi ha una evidència clara i és més difícil de demostrar aquesta relació entre l’exposició a les partícules dièsel i el desenvolupament de l’asma. Per Xavier Muñoz, investigador principal del grup de recerca, els estudis aquí són més heterogenis i, a més, hi ha molts altres factors que hi influeixen.

La investigació també ha permès comprovar que els mecanismes defensius dels pulmons són insuficients en el cas d’inhalar partícules dièsel en grans quantitats. En aquests casos, aquestes partícules “aconsegueixen trencar l’epiteli bronquial i provoca processos inflamatoris, alternacions en el sistema immune i asma”, explica el doctor Muñoz.