En els últims 20 anys, l’Organització Mundial de la Salut ha hagut de declarar l’emergència mundial de salut pública en diverses ocasions, la pandèmia més recent és la de l’any 2009 per la grip A. En canvi, tot i que l’OMS admet que el coronavirus té “potencial de pandèmia”, encara és massa aviat per declarar aquest estat.
El SARS, el coronavirus del 2003
Tot i que el primer cas de la síndrome respiratòria aguda greu, coneguda com a SARS, va aparèixer a la Xina el 2002, no va ser fins al 2003 que va propagar-se per tot el món. En total va provocar un miler de morts amb més de 8.400 casos d’infecció. A Espanya només es va registrar un cas, que va acabar recuperant-se.
La grip aviària del 2005
L’any 2005, l’OMS va alertar d’una pandèmia imminent per la grip aviària, una situació d’emergència que finalment no es va acabar declarant. El focus d’infecció es va registrar a Àsia i va afectar a tot tipus d’aus, també alguns mamífers i en casos comptats a humans, només a Vietnam i Tailàndia. A Espanya el primer cas en una au va sorgir el 2006, un any després que apareguessin els primers animals infectats a la Unió Europea. La grip no ha desaparegut i hi van havent rebrots que obliguen a sacrificar animals, en cap cas es pateix que el virus pugui traspassar-se a humans a Europa. Fa dos anys, per exemple, es van haver de sacrificar 17.000 ànecs a Girona.
La grip A, l’última gran pandèmia
També coneguda com a grip porcina i amb el nom científic d’H1N1, la grip A va ser declarada pandèmia per l’Organització Mundial de la Salut el juny de l’any 2009, una alerta que no va donar-se per acabada fins a l’agost del 2010.
Els primers casos d’aquest brot van aparèixer a Mèxic, i es va anar propagant primer per tot el continent americà per estendre’s posteriorment per tot el món. A Europa va ser a Espanya on es va fer públic el primer cas d’infecció. Els símptomes eren febre, malestar general, falta de gana i tos. La transmissió és com la de la grip comuna. Entre les mesures de prevenció que es van prendre hi havia l’augment de la higiene, sobretot el fet de rentar-se les mans sovint. Per això es van instal·lar molts cartells a edificis públic i empreses en aquest sentit, arribant-se a instal·lar dispensadors de sabó sec per facilitar la higiene.
Poc temps després de la declaració de pandèmia de la grip A per part de l’OMS, el govern espanyol va comprar 37 milions de dosis de la vacuna de la grip A, de les quals se’n van acabar fent servir uns tres milions.
A tot el món van morir més de 18.000 persones. En el cas d’Espanya es van registrar més de 42.000 casos provocant la mort d’unes 300 persones. A Barcelona la primera mort per grip A es va produir el 17 de setembre del 2009 i, en total, a Catalunya van haver-hi 54 morts i uns 700 casos greus.
Cal tenir en compte que cada any moren moltes més persones a causa de la grip comuna. Per exemple, l’any 2018 la grip estacional va provocar la mort de 157 persones a tot el territori català.
La grip més mortífera a Barcelona, el 1918
Tot i la gravetat d’aquestes últimes pandèmies, la seva mortalitat no té res a veure amb els grans brots registrats en tota la història. La coneguda com a grip espanyola va causar la mort, entre els anys 1918 i 1920, de milions de persones. Es calcula que la població mundial va disminuir en un 6 %. En el cas de Barcelona aquesta pandèmia va afectar unes 150.000 persones i va provocar unes 6.000 morts.