Segons Salut, enguany els dispositius mèdics han respost amb eficiència a una epidèmia que han qualificat de “grip moderada” a Catalunya. Durant aquest temps s’han detectat dues onades gairebé consecutives amb major incidència del virus. Una va ser a finals del 2017 i l’altra, la primera setmana del 2018. Va ser llavors quan el virus va entrar en fase d’epidèmia. La taxa màxima d’incidència va arribar als 413,26 casos per 100.000 habitants. Aquests nivells elevats van donar-se durant la primera setmana d’aquest any. L’activitat epidèmica s’ha mantingut gairebé durant dos mesos.

Durant l’octubre es va iniciar la temporada gripal i s’han comptabilitzat fins a 1.300 casos greus de pacients hospitalitzats. Aquesta xifra dobla la de l’any passat, i triplica els números de fa quatre anys. Enguany han mort a causa del virus 157 persones. Proporcionalment, però, la xifra de defuncions és menor que l’any passat. Per edats, la incidència ha estat més important en menors de 14 anys, sobretot en els més petits de quatre anys.

Pel que fa al territori barceloní, en tota la ciutat s’ha hospitalitzat 198 persones per símptomes gripals greus. D’aquests, la majoria d’afectats han estat homes amb una mitjana d’edat de 72 anys. A més, d’aquestes gairebé 200 persones, prop del 95 % presentaven factors de risc. La taxa global d’incidència a la ciutat ha baixat fins als 2,8 casos per cada 100.000 habitants.

Grip vacuna

La vacuna ha tingut una “eficàcia moderada”

Durant la campanya de vacunació antigripal s’han administrat 1.016.051 vacunes. Salut ha registrat un increment important d’un dels grups de risc, les dones embarassades. L’any passat es van vacunar un 3 % mentre que enguany han estat un 23 %. Amb aquesta xifra s’ha assolit l’objectiu que s’havia marcat salut que era superar el 20 % de cobertura de vacunes en aquest grup de risc. També s’ha incrementat la cobertura en professionals sanitaris fins al 24 %. En canvi, s’ha detectat un lleuger descens de vacunats entre els pacients crònics i els majors de 64 anys.

Carmen Cabezas, subdirectora general de Promoció de la Salut, ha explicat que la vacuna de la grip ha tingut una “eficàcia moderada”. Cabezas ha dit que una de les notes negatives és que enguany un 68,8 % dels pacients que van ingressar amb complicacions de la grip no s’havien vacunat. És per això que ha demanat que els col·lectius de risc es vacunin per prevenir el contagi del virus i per evitar complicacions.

Durant aquesta temporada s’ha incrementat l’activitat al 061 CatSalut Respon amb un 14, 3 % més.  Els pacients amb grip també s’han visitat més als centres d’urgències d’atenció primària (CUAP), amb un augment del 10,6 %. En canvi, les urgències hospitalàries per aquest motiu només han crescut un 2,9 %. 

Una campanya amb més inversió

Durant aquesta campanya d’hivern s’ha comptat amb una inversió addicional de 17,8 milions d’euros, un milió més que la temporada anterior. Salut ha assegurat que el treball en xarxa i la coordinació dels centres sanitaris ha contribuÏt al bon funcionament dels serveis. Alhora s’han flexibilitzat les agendes del metges d’atenció primària deixant de programar visites durant les èpoques de crisi per poder incrementar el personal de les urgències.