La pandèmia del coronavirus i el confinament domiciliari no han donat treva al racisme, que dia a dia té lloc a Catalunya i a Barcelona. És l’alerta que llança SOS Racisme aquest dijous, que ha presentat l’informe del 2020 de l’entitat. Segons el document, l’esclat de la covid-19 ha agreujat la infradenúncia: el 46 % de situacions de discriminació racista que l’any passat van arribar a l’organització no s’han pogut denunciar “per cap via”.
El percentatge és 14 punts superior al del 2019, que va ser d’un 32 %. Alícia Rodríguez, coordinadora del Servei d’Atenció i Denúncia de SOS Racisme (SAiD), afirma que l’escenari és “bastant preocupant” i explica que, sobretot, es deu a la desconfiança de l’afectat a l’hora de fer tràmits amb les institucions públiques. També avisa que, a diferència d’altres anys, en alguns casos no van poder mantenir el contacte amb la persona per seguir el procés, i ho atribueixen a les dificultats de la crisi sanitària.
Racisme veïnal i dels cossos policials, el més predominant
Un tercer motiu, segons Rodríguez, són els obstacles del mateix confinament domiciliari: “Si no hi ha gent al carrer, no hi ha testimonis i, per tant, no hi ha manera de demostrar els fets“, critica. Amb tot, de les 182 situacions de discriminació racista registrades el 2020, només se’n van poder denunciar 99, 47 de les quals, a Barcelona. L’informe avisa de les tipologies més comunes de racisme: entre particulars (28 %) i d’abusos per part dels cossos policials (19 %), que sumen el 47 % dels casos.