(ACN) Un equip de nefròlegs i cirurgians dels hospitals Sant Joan de Déu i Clínic han fet el primer trasplantament creuat de ronyó de grup sanguini incompatible a un pacient pediàtric a Espanya.

La pacient és diu Candela, té vuit anys i és d’Esplugues de Llobregat. Als 20 mesos de vida va ser diagnosticada d’una síndrome nefròtica d’origen genètic que li va provocar una insuficiència renal progressiva. El Programa de Trasplantament Creuat li ha ofert la possibilitat de rebre el ronyó d’un donant de Sevilla quem tot i que era d’un grup sanguini incompatible, sí que era compatible des del punt de vista immunològic, una condició que no es donava amb la família de la menor.

L’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) té set trasplantaments d’aquest tipus comptabilitzats a l’estat, però fins ara només s’havia provat en adults. És la primera vegada que es fa a una menor, amb la complexitat que això comporta. Primer perquè és més difícil trobar donants vius i segon perquè en el cas de trobar donants adults immunològicament compatibles s’afegeix la complexitat quirúrgica d’encabir un òrgan adult en el cos d’un infant.

Un primer intent fallit

La nena ja va rebre un primer trasplantament l’any 2016, però va fracassar. Els metges li van haver d’extreure al cap de 24 hores de l’operació. Aquella operació va generar molts anticossos i feia encara més complicat trobar un donant immunològicament compatible que fes que el cos no rebutgés el nou òrgan.

Fins que no s’ha pogut dur a terme el trasplantament, la nena s’havia hagut de sotmetre durant quatre anys a sessions de diàlisi gairebé diàries. Al principi, el 2017, eren tres cops a la setmana i des del 2019, havia d’anar cada dia a l’hospital a rebre aquest tractament per poder viure amb “relativa” normalitat.

El Programa de Trasplantament Creuat

La Candela va ser inclosa al Programa de Trasplantament Creuat que s’ofereix a les parelles donant-receptor incompatibles, la possibilitat d’intercanviar òrgans. En aquest cas va ser el pare de la nena, Albert, qui va donar el seu ronyó a un pacient de Sevilla per poder fer l’intercanvi.

El pare de la menor, Albert, recorda que aquest tractament no pot ser indefinit i celebra que a través d’aquest programa la seva filla hagi pogut assolir una qualitat de vida “infinitament millor”. “Ara té molta més energia i vitalitat i fa molta activitat. Fa poc temps del ronyó trasplantat però ja hi ha un canvi dràstic”, explica el pare.

Per fer l’intercanvi d’òrgans entre les dues parelles donant-receptor es van programar dues operacions simultànies a l’Hospital Clínic de Barcelona, on van extreure el ronyó del pare de la Candela, i a l’Hospital Virgen del Rocío de Sevilla, d’on sortiria el ronyó que s’acabaria trasplantant a la nena.