A Ciutat Vella hi havia programats per a aquest dilluns 23 de juliol 12 desallotjaments que finalment s’han reduït a quatre, que no s’han acabat fent efectius. Vuit s’han suspès gràcies a les negociacions prèvies entre les parts. La resta s’han acabat posposant amb la intervenció de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) i d’altres entitats com Raval Resistim. Però, segons ha alertat la PAH, la xifra total de desnonaments previstos aquesta jornada a la ciutat ha arribat a la cinquantena.

La PAH denuncia un col·lapse de la Mesa d’Emergències de l’habitatge

El portaveu de la PAH, Santi Mas de Xaxàs, ha assegurat que la Mesa d’Emergència -gestionada per la Generalitat (60%)  i l’Ajuntament (40%) – està desbordada.  La PAH denuncia que hi ha 360 famílies que estan esperant un pis,una xifra que “marca un rècord històric de demanda d’aquest servei”. Segons Mas de Xaxàs, el “col·lapse” del servei es deu “a la crisi de l’habitatge que fa crèixer molt la demanda” i denuncia que, a altres ciutats europees, “totes aquestes famílies desnonades ja estarien ubicades en un pis públic.”

Fonts municipals admeten un creixement de persones sol·licitants de la Mesa d’Emergència i expliquen que entre 2015 i 2017 s’han reubicat 300 famílies a pisos socials d’aquest servei. Fins ara l’Ajuntament ha finançat el 78 % dels immobles. Està previst que la Generalitat injecti 4 milions d’euros, una xifra amb la qual es podrien arribar a posar en marxa 800 pisos nous. 

Suspès el desallotjament del carrer de la Petxina

Al número 6 del carrer de la Petxina, al barri del Raval, una vintena de persones s’han concentrat per evitar el desnonament de la Mokhtaria Kadouri i la seva família,una d’elles amb un grau de discapacitat del 66%. Al·leguen que estan en situació de vulnerabilitat.  A primera hora del matí hi ha anat la comitiva  judicial i els Mossos d’Esquadra per fer efectiu el desnonament. Fa sis anys que hi viuen dos que no paguen el lloguer. Segons explica Kadouri, fa més d’un any que estan en llista d’espera de la Mesa d’Emegència de l’Habitatge.

Finalment, el desallotjament s’ha suspès temporalment i no hi ha nova data. La comitiva judicial ha al·legat que no s’ha efectuat “perquè podria desencadenar en una situació de violència” entre la policia i la vintena de persones que s’han concentrat a les portes de l’edifici. Aquest ha estat el segon intent de desnonament d’aquesta família. 

Posposat també el desnonament del carrer de l’Hospital

concentració desnonament carrer Hospital

Un altre dels desnonaments que també s’han suspès sense data és el d’una família de set persones, entre elles cinc menors, que viu al número 76 del carrer de l’Hospital. La mare i un dels fills tenen reconeguda una discapacitat del 33 %. Estan en règim de lloguer des del 2008 i ara pagaven 500 € mensuals. 

Segons la família, el gener del 2018 la propietat de l’habitatge els va comunicar que els volia apujar el lloguer a 1.200 euros, més del doble, però la propietat diu que això no és cert.  Des de llavors que la família no paga la mensualitat i al·lega que no té un contracte vigent. En canvi, la propietat defensa la seva bona voluntat perquè en els últims anys  han negociat amb ells una rebaixa del lloguer dels 800 als 500€. Denuncien que els inquilins estan incomplint un acord judicial de l’abril en què es van comprometre a entregar les claus aquest 23 de juliol. Els mateixos propietaris expliquen que necessiten vendre el pis perquè tenen problemes econòmics i neguen que vulguin especular convertint-lo en un pis turístic.

Un altre dels desnonaments que estaven previstos per a aquesta jornada era el del número 67 del carrer de Sant Pere Mitjà. Finalment la intervenció s’ha ajornat.

Crida per Twitter

La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, havia fet en el seu compte de Twitter una crida a la mobilització per tal de frenar els desallotjaments al seu districte. També ho ha fet l’organització Desnonaments Barcelona a les xarxes socials.