Ara fa uns anys que en alguns forns de la ciutat no n'hi ha prou de demanar una barra de mig, o una de quart. Ara existeix tot un univers de tipologies de pa marcades principalment per la farina que s'utilitza en l'elaboració. Són els pans ecològics. Els avantatges principals són el gust, la llarga conservació, es mantenen tendres fins als set dies, i evidentment són millors per a la salut. En contra, amb els temps que corren, el preu elevat. No són gaires els forns que aposten pel pa tradicional, el de tota la vida. Les fermentacions de la massa que arriben fins a les 15 hores o una matèria primera de gran qualitat, fa que no tots els forners es puguin permetre fer el pa tal com es feia abans. Amb l'inici de la crisi el consum de pa ha augmentat fins a un 12 per cent, segueix sent un dels pilars bàsics de l'alimentació mediterrània. Els forners coincideixen a apuntar que invertir en pa, és al cap i a la fi, invertir en el futur de la nostra salut.

L’Iban Yarza es defineix com a divulgador del pa. Ni els seus pares ni els seus avis ni cap avantpassat seu no va ser forner però ell, periodista de formació, ha treballat amb grans mestres del pa de tot el món. Ara ja fa un temps que fa classes de pa a qui per primera vegada s’enfarina les mans, però també a aficionats amb llarga experiència fent pa a casa. Els cursos els fa per tot Espanya, que recorre cada mes amb la seva furgoneta. A Barcelona, els imparteix a Farinetes Baltà, el taller del Forn Baltà, a Sants.

Yarza assegura que aom en un punt d’inflexió pel que fa al consum de pa: s’està passant d’una etapa de producció massiva, amb pans “molt barats i molt dolents”, a un retorn a les tradicions. Assegura que a Barcelona s’estan obrint molts forns de pa d’alta qualitat, però alerta també que un aliment tan bàsic com aquest sovint es converteix en un producte “elitista, de luxe”. Yarza critica que alguns establiments aprofitin la moda per recuperar el pa “de debò” i s’embolcalli de misticisme amb preus desbaratats, quan és un aliment bàsic.

Yarza és al darrere d’un dels grups de Facebook sobre aficionats al pa amb més seguidors, Amigos del Pan Casero, amb més de 2.000 seguidors. Molts d’ells acostumen a penjar imatges dels seus pans a les xarxes socials. I aquest 16 d’octubre hi ha més imatges que mai, per celebrar el Dia Mundial del Pa. Una n’és l’Ángeles Ágora, que publica una xapata recepta del seu mestre, Iban.

Un altre blog que commemora avui el pa és Un pedazo de pan, amb diferents receptes.

El Forn Baltà penja cada dia a l’aparador de la botiga del carrer de Sants el santoral. Aquest matí, han tret el paper de Santa Teresa i han fet un bodegó per celebrar el Dia del Pa. Juntament amb Sant Honorat, el patró dels forners que se celebra l’11 de maig, Josep Baltà, quarta generació de forners, aprofita per explicar als clients la necessitat de recuperar el pa “de tota la vida”. També a Twitter felicita tots els pans pel seu “sant”.