L’aturada cardíaca és la responsable de més de 350.000 morts a l’any, fora dels hospitals, a tot Europa. A Barcelona es calcula que cada dia moren dues persones per mort sobtada i a tot Catalunya es produeix una mort cada dues hores i mitja, és a dir, al voltant de 10 morts cada dia. Aquesta xifra és cinc vegades més alta que les morts produïdes per accident de trànsit.

Segons els experts, les maniobres de reanimació cardiorespiratòria augmenten la supervivència entre dues i tres vegades i, amb els coneixements adequats de massatge cardíac i utilització de desfibril·ladors, es podrien evitar 100.000 morts a l’any a tot Catalunya. Dit d’una altra manera, es podrien evitar quatre de cada 10 morts. Per aquest motiu s’ha decidit instal·lar desfibril·ladors a diferents centres públics com museus o instal·lacions esportives i facilitar el coneixement de les tècniques de reanimació.

L’ICO i la Fundació Hospital de Nens de Barcelona s’han unit a la celebració del Dia Europeu de la Conscienciació de l’Aturada Cardíaca i han organitzat cursos i tallers gratuïts per saber com reaccionar si presenciem una aturada cardiorespiratòria. Alguns centres escolars també han ensenyat els més petits com fer un massatge cardíac mentre s’esperen els serveis d’emergència, prèvia trucada al 112.