L'operació Fred està en marxa des d'aquest migdia. La previsió de temperatures iguals o inferiors als 0 graus ha fet que l'Ajuntament activi aquesta actuació, adreçada principalment a persones sense sostre que pernocten a la via pública. A la tarda, diversos equips s'encarregaran d'acompanyar-los, sempre que vulguin, fins als centres d'acolliment nocturn, que oferiran 108 places més de les habituals. Al mati els termòmetres han rondat entre els 6 i els 10 graus, unes temperatures que també pateix el personal de seguretat que fa guàrdia als comerços. JORDI MIGUEL CANTERO, sindicat professional de seguretat privada "Venim a veure sobretot als companys que estan a la porta de l'establiment, precisament pel fred que fa, a veure que ens diguin ells si hem de prendre alguna mesura o no perquè els tenim aquí amb el canvi de temperatura i home..." I a la resta del territori català també es manté la precaució. Protecció Civil continua amb la prealerta per possibles nevades en cotes baixes, voltant els 300 o 200 metres. De fet, a Barcelona és possible que aquesta matinada caigui algun floc de neu. A mig matí la neu ha voltat els 500 metres per sobre del mar i el fred s'ha notat a tot arreu. CRISTIAN OSORIA "Normalment sempre porto guants i tal, però avui me'ls he oblidat i ho estic passant una mica malament. Porto les mans aquí a la butxaca." JUAN ANTONIO AMADOR "Hoy en la ciudad hace muchísimo frío, hacia mucho tiempo que no sentía tanto frío aquí." La roba d'abric no sobrarà durant aquesta setmana, que probablement sigui la més freda de tot l'hivern.

L’activació del nivell 2 de l’operació Fred significa el reforç dels equips d’emergència del Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB). Es tracta d’equips distribuïts per tota la ciutat que detecten les persones que dormen al carrer i els informen de la possibilitat d’allotjar-les en un centre de la xarxa municipal de sense sostre. En total, el dispositiu disposa de vuit vehicles, 18 voluntaris de Creu Roja i 28 professionals del CUESB, que acompanyen les persones que dormen al carrer fins als centres d’acollida. La detecció s’efectua amb el suport del Servei d’Inserció Social de l’Ajuntament, que dissenya els recorreguts dels equips d’emergències.

L’Ajuntament posa un total de 183 places a disposició de l’operació Fred. En aquesta fase el consistori habilita el Centre d’Estades Breus al Poblenou, que disposa de 108 places, per allotjar-hi a tothom que ho necessiti. Aquestes 108 places se sumen a les 75 del Centre d’Acolliment Nocturn d’Emergències, que va obrir l’1 de desembre i que estarà obert durant tot l’hivern.