Tres setmanes de negociacions han permès arribar a un acord i posar així punt final al cas de l'accident d'El Pèndol més aviat del que estava previst. Dos dels 12 acusats han quedat absolts, i els altres 10 han estat condemnats a penes d'entre un any i mig i dos anys de presó per homicidi imprudent i lesions per imprudència greu, i també queden inhabilitats per treballar en un parc d'atraccions durant dos anys. Però el més important per a les famílies és que finalment s'ha reconegut la cadena d'errors en el disseny, construcció, muntatge i manteniment de l'atracció, que va caure el juliol de 2010 i en el qual va morir una noia de 15 anys i tres menors més van resultar ferits. I això ha estat, en part, gràcies a un informe pericial que ha aportat la mare de la jove que va en quedar greument ferida. LLUÏSA DOMINGO, mare de la noia ferida "Estic contenta d'haver fet això, i haver col·laborat i que s'hagi fet justícia. Tot i que les penes han estat molt minses." PEPE REY, advocat de la família "No era el més important, potser una pena de presó. No són persones venjatives ni reivindicatives, sinó que volen que tothom reconegués i que tothom tingués una sentència condemnatòria." Inicialment la fiscalia demanava tres anys i mig de presó i quatre i mig d'inhabilitació. Finalment les penes s'han rebaixat gràcies a dos atenuants. D'una banda el de dilacions indegudes perquè el procés judicial s'ha allargat massa, i de l'altra, el de reparació del dany, ja que els acusats han indemnitzat les famílies afectades amb 1.800.000 euros. Amb aquest acord cap dels acusats no haurà d'ingressar a presó.

S’han pactat rebaixes en el temps de presó

d’entre un any i mig i dos anys, cosa que els suposarà no haver d’ingressar en cap centre penitenciari, i un període igual d’inhabilitació professional en l’àmbit de les atraccions.

La fiscalia demanava tres anys i mig de presó i quatre i mig d’inhabilitació per a 12 tècnics i enginyers per homicidi imprudent i lesions pel sinistre. Els imputats estaven acusats d’haver incomplert les normes de precaució més elementals en no haver garantit un disseny, una construcció i un muntatge correctes.

A principis de gener, les companyies asseguradores van acordar indemnitzar amb 1,8 milions d’euros les quatre víctimes de l’accident. Les asseguradores van indemnitzar amb 1,2 milions d’euros la família de la jove ferida més greu, amb 500.000 euros la família de la noia morta i amb uns 100.000 euros les famílies dels dos ferits menys greus. Amb aquest acord, les famílies renunciaven a reclamar indemnitzacions per la via civil a les companyies asseguradores i a l’Ajuntament de Barcelona, com a responsable subsidiari.

Una noia morta i diversos ferits

El 17 de juliol de 2010, l’estructura de l’atracció El Pèndol del Tibidabo, que generava una caiguda lliure des d’uns 38 metres d’altura, va cedir quan es trobava en ple funcionament i va causar la mort d’una noia així com ferides de diversa gravetat a les altres tres menors que ocupaven l’atracció en aquell moment.

L’Ajuntament va fer un informe de l’accident en què es culpava el fabricant de l’atracció mentre que els enginyers de l’empresa van evadir responsabilitats en les declaracions davant el jutge.