El Jutjat Penal número 28 considera acreditat que el processat que s’ha endut la pena més alta va acudir a la plaça de Sants el 28 de maig per participar en una convocatòria de col·lectius antisistema en protesta pel desallotjament de Can Vies, que no havia estat autoritzada. Si bé no consta que formés part de cap grup organitzat “amb la finalitat de trencar béns aliens” ni que ajudés a col·locar contenidors d’escombraries a la calçada, com si fossin barricades, se l’identifica com la persona amb el rostre tapat amb una bufanda que va recollir del terra una ampolla gran de vidre i la va llançar contra un agent uniformat dels Mossos d’Esquadra que es trobava a uns 20 metres de distància, “i va impactar sobre l’escut que [el policia] utilitzava per defensar-se”.

Segons el jutge, “els marges horaris oferts pels testimonis no impedeixen que l’acusat estigués en el lloc dels fets que l’incriminen”. Afegeix, a més, que els policies van ser clars i terminants” quan van indicar en la vista oral que van veure el noi agafar l’ampolla i que després de deixar-la anar “el van seguir sense perdre’l de vista” fins a arrestar-lo i sense que ell “els indiqués que cometien un error fent-ho”.

Altres tres judicis celebrats aquests darrers dies per la via ràpida s’han resolt també amb una sentència condemnatòria, però amb penes més lleus. És el cas de dos nois que es van oposar a la seva detenció “donant cops” als agents dels Mossos, per la qual cosa se’ls castiga a una pena d’un any i de vuit mesos de presó; així com el d’una noia que va ser detinguda després de “llançar una pedra de mida reduïda” contra un mosso que va patir una contusió a l’avantbraç esquerre, i que ha estat condemnada a un any de reclusió per un delicte d’atemptat a l’autoritat i de 180 euros en concepte d’una falta de lesions.

En un cas sí que s’ha absolt, en canvi, un dels joves per “la inexistència d’una acusació vàlidament sostinguda” (la que el feia responsable d’un presumpte delicte de desordre públic) i perquè considera que la resistència a l’autoritat de què també se l’acusava era només una falta que ja ha prescrit. Aquests són només els primers d’una vuitantena de judicis previstos aquest 2015 per la batalla campal que va tenir lloc a Sants el 28 de maig de 2014 després de la manifestació en suport de Can Vies.