ISMAEL BENITO "Jurídicament tant el Dani com jo estem tranquils, tenim proves i una versió judicial que creiem que ens donen la raó."

El cas va generar certa controvèrsia, sobretot per la decisió judicial de decretar presó preventiva per als detinguts. Era, de fet, el primer cop que es prenia una mesura com aquesta per actes vandàlics. L’argument de la jutgessa -que és la mateixa que va jutjar el cas 4-F- era evitar que, davant la possibilitat que hi hagués aldarulls en manifestacions posteriors, els inculpats, Ismael Benito i Daniel Ayyash, poguessin participar-hi. I posava com a exemples l’1 de maig, la trobada del Banc Central Europeu i la proximitat del derbi Barça-Espanyol.

El judici està previst que comenci el 9 de març. Segons l’Ajuntament, que s’hi persona com a acusació particular, els processats, juntament amb unes 80 persones no identificades, “van creuar quatre contenidors a l’avinguda Diagonal i els van prendre foc (…) impedint la circulació del tramvia (…) amb el conseqüent perjudici i risc per als usuaris”. El cost dels desperfectes va superar els 2.432 €, s’hi afegia. Posteriorment, un grup més reduït, entre els quals hi hauria els dos arrestats, “va  començar a llençar pedres” a agents de la Guàrdia Urbana uniformats “però sense proteccuions”, i una hauria impactat en un vehicle policial. En aquest mateix escrit, s’assegura que tant Benito com Ayyash van “utilitzar la força per evitar la seva detenció”. En la mateixa línia es pronunciava la jutgessa d’instrucció Carmen García Martínez, qui recorda que en el moment de ser detingut, Benito duia a la motxilla una ampolla d’un litre de líquid inflamable, petards i un encenedor.

En la compareixença d’avui, s’ha explicat que tots dos nois “participen en l’activitat política de la universitat” i que van ser “sorpresos per policies de paisà” quan caminaven “amb una actitud tranquil·la i pacífica” després d’abandonar el campus amb la intenció de “descansar abans d’assistir a la manifestació de la tarda convocada per CCOO al centre de Barcelona”. Tot i presentar-se un recurs d’apel·lació a la decisió d’empresonar-los cautelarment, aquest es va desestimar “insistint en la condició d’individus perillosos”. L’Audiència, però, va acabar ordenant-ne la llibertat amb fiança un cop va constatar “la desproporció de la privació de llibertat” i que “les conductes descrites en l’atestat policial no presenten l’aparença de gravetat suficient per decretar presó”.

Per tot plegat, sindicats d’alumnes, professors i familiars han engegat una campanya informativa amb la qual volen demostrar “que l’Isma i el Dani són innocents i no van realitzar els actes que se’ls imputen”. Entre els actes previstos abans del judici hi ha diverses xerrades: el 3 de març a la Facultat de Física i el 5 de març al campus del Raval de la UB, per explicar la seva versió del cas i buscar adhesions. Un centenar d’associacions estudiantils, entitats socials com la FAVB i sindicats i formacions polítiques com ICV-EUiA, ERC o la CUP, ja els han mostrat el seu suport.