El Departament de Salut actualitza setmanalment les xifres de reinfeccions i es constata que han crescut molt en la sisena onada amb l’arribada d’òmicron. Si al llarg de la pandèmia suposaven aproximadament un 2 % dels casos, actualment aquest percentatge ja s’eleva al 7,5 % per als menors de 50 i al 6,5 % pel que fa als majors d’aquesta edat. La franja dels 20 als 29 és on trobem més reinfeccions: un 13 %.

De fet, els científics van alertar de seguida que amb l’òmicron les reinfeccions creixerien. Això és perquè les seves mutacions la fan capaç d’infectar amb molta més facilitat les persones que ja havien passat la malaltia. Els anticossos generats per variants anteriors perden eficàcia. “Els anticossos que generem quan ens infectem van dirigits contra uns antígens concrets i el que ha fet l’òmicron és canviar-los a causa de les seves mutacions”, explica el coordinador de la Unitat Covid-19 de l’Hospital de Sant Pau, Pere Domingo.

Infectats de variants diferents

Els infectats dues vegades ja es compten per milers, però també hi ha cada vegada més casos de persones que s’han contagiat tres vegades (a principis de gener eren més de 300). És el cas de Martí Paré, neuròleg a l’Hospital Germans Trias i Pujol, que va explicar el seu cas al programa ‘bàsics’.

La gran majoria de reinfeccions són de persones que s’havien infectat de variants anteriors i que, ara, s’estan tornant a infectar amb òmicron. És rar que una persona que s’ha infectat amb òmicron es torni a infectar de la mateixa variant. De fet, és per això que es recomana posar-se la tercera dosi al cap de cinc mesos d’haver-se contagiat, perquè la resposta immunitària que genera el cos per la pròpia malaltia ja és prou potent.