subvariants òmicron

L’Organització Mundial de la Salut ha confirmat aquest dimecres que els seus experts estan seguint “de prop” dues subvariants de l’òmicron de la covid, la qual s’ha tornat “més transmissible” les darreres setmanes. Després de l’auge dels casos de la sisena onada i l’aparició de variants i subvariants com la coneguda com l’òmicron sigil·losa, la deltacron o l’XE, l’OMS assegura que s’han detectat casos de dos subllinatges amb els noms tècnics de BA.4 i BA.5.

Ara per ara, segons l’OMS, no es coneix gaire informació sobre aquestes dues subvariants noves, sobre les quals s’han detectat desenes de casos en alguns països d’Europa. El director general de l’organització, Tedros Adhanom, ha assegurat que la covid s’ha tornat més transmissible i que “segueix sent mortal, especialment per a les persones desprotegides i no vacunades que no tenen accés a atenció mèdica ni antivirals”. En aquest sentit, ha alertat que hi ha diversos països que ni tan sols tenen el 10 % de la població vacunada contra la malaltia.

Crida de l’OMS a “no abaixar la guàrdia”

En aquest sentit, l’OMS insisteix que la covid “continua sent una emergència de salut pública mundial” i ha reiterat als líders mundials que “no abaixin la guàrdia” davant l’increment dels contagis en alguns països. A Catalunya, en la darrera setmana hi ha hagut gairebé 100 hospitalitzats més l’última setmana.

Malgrat l’amenaça d’una possible setena onada, experts com el viròleg Xavier Abad creuen que tindria menys impacte que les anteriors, que no caldrà una quarta dosi de la vacuna per fer-hi front i que, en el cas d’un empitjorament dels casos, només caldria recuperar restriccions molt concretes: mascareta en interiors, distància, higiene de mans i teletreball.