L’empresa Hablame SL va comprar a finals del 2017 el bloc situat al carrer de Puerto Príncipe, 42, que era propietat d’Aigües de Barcelona. La companyia d’aigües oferia pisos als seus treballadors amb un contracte de lloguer vitalici que era extensiu a les vídues.

La nova propietat està rehabilitant els pisos, que es trobaven força degradats, i les zones comunitàries, per posar els habitatges a lloguer a preu de mercat un cop estiguin reformats. Quan Hablame SL va comprar l’immoble ja sabia que a tres dels 14 pisos hi vivien veïns als quals no podia rescindir el contracte.

La dificultat de conviure amb les obres

El bloc, situat al carrer de Puerto Príncipe amb Pinar del Río, al barri dels Indians, consta de 14 habitatges i uns baixos. 11 dels pisos i els baixos es troben buits i s’hi estan fent obres mentre a tres pisos hi viuen veïns d’edat avançada. Els operaris treballen en la rehabilitació amb les molèsties que suposa per als veïns conviure amb el soroll i la pols de la rehabilitació dels pisos del seu voltant. S’hi estan fent la cuina i el bany nous i canviant el paviment i la instal·lació elèctrica, entre d’altres. També s’hi ubicarà un ascensor.

316 euros de lloguer mensual

Maria Josep Beneite

, de 77 anys, és una de les vídues d’un antic treballador d’Aigües de Barcelona i fa més de 50 anys que viu en un dels pisos del bloc. Quan va morir el seu marit el contracte de lloguer vitalici va passar al seu nom. Ella paga mensualment 316 euros pel seu pis, uns diners que ara ingressa a la nova propietat. Ella i els seus dos fills viuen en un edifici en obres. Els passa el mateix a una altra veïna de 87 anys i a un home d’uns 70. En aquest darrer cas la nova propietat podria rescindir-li el contracte però ha assegurat a betevé que no ho farà.

“Jo no he tingut humitat a la vida”

Beneite assegura que des que van començar les obres, el febrer del 2018, se li fa molt difícil viure a casa seva. La dona desconfia de la propietat i creu que està patint un cas d’assetjament immobiliari. “Jo per mi que em vol fotre fora. És que m’ho ha demostrat, que em vol fotre fora”, diu Beneite. La veïna assegura que durant les obres, a causa d’una mànega oberta al pis de sobre, la humitat se li ha filtrat pels sostres i les parets. “Jo no he tingut en la vida humitat, en cap habitació. Jo a la nit li juro per Déu que m’ofego”, diu Beneite.

La seva filla, que viu amb ella, afegeix que també pateixen talls en els subministraments com la llum o el telèfon. “La meva mare té un avisador d’emergència per si jo no estic. Resulta que l’avisador la meitat del temps no funciona perquè ens desconnecten la línia telefònica”, explica Sandra López.

“No ens consta cap dany al pis”

Xavier Pérez

, responsable de la propietat, Hablame SL, assegura que la comunicació amb la família afectada no flueix i per això diu que desconeixen els problemes que denuncien. “Per part nostra no hem rebut res. L’ideal és que se’ns comuniqui, si tenen algun tipus de trava o desconfiança…”. Segons Pérez l’empresa té tots els permisos d’obres pertinents. “Al final el que estem fent és dotar tot l’edifici de salubritat, d’habitabilitat i d’accessibilitat. Aquests senyors tindran un ascensor per poder baixar i pujar i en gaudiran”, afegeix Pérez.

L’Ajuntament està investigant el cas

L’any 2018 ja hi va haver una intervenció de l’Ajuntament a través de la policia de barri, suscitada per la queixa presentada per les persones afectades. Fruit de la intervenció policial, les obres es van aturar del gener a l’octubre del 2019, fins que l’empresa, Hablame SL, va demostrar que tenia tots els permisos per continuar amb la rehabilitació de l’edifici.

A principis de febrer del 2020 ha estat el mateix Ajuntament de manera proactiva el que s’ha adreçat al bloc del carrer de Puerto Príncipe, 42 perquè els afectats no havien tornat a l’oficina d’habitatge. La unitat antiassetjament de l’Ajuntament de Barcelona ja està a sobre d’aquest cas i contactarà amb tots els nuclis familiars afectats i realitzarà les inspeccions i les actuacions necessàries per determinar si efectivament s’està produint o no una situació d’assetjament immobiliari. Si s’estiguessin vulnerant els drets dels inquilins, segons l’Ajuntament es posaria en marxa tot el procediment administratiu previst per aturar l’assetjament immobiliari i demanar les responsabilitats que pertoquin.