jardins anna piferrer

L’Ajuntament de Barcelona ja ha donat llum verda al projecte d’urbanització dels jardins d’Anna Piferrer, al barri de Vallcarca i els Penitents. Serà un espai en forma trapezoïdal de 2.000 metres quadrats que suposarà una inversió de 2,05 milions d’euros. Està previst que les obres es licitin durant aquest març i que els treballs, que han de durar 12 mesos, comencin al setembre.

El nou espai estarà situat a la cruïlla de l’avinguda de Vallcarca amb el carrer d’Anna Piferrer, al costat de la comissaria de la Guàrdia Urbana i davant del metro de l’L3 de Penitents. Ara hi ha un solar en desús que es convertirà en un parc amb tres nivells diferents, on el verd tindrà molt protagonisme i hi haurà zones d’estada i una àrea de joc infantil.

jardins anna piferrer

La proposta inclou una zona de vegetació frondosa d’espècies autòctones amb l’objectiu de crear una experiència immersiva en la natura. Hi haurà també zones amb plantes aromàtiques destinades al descans, plantes resistents que evitin l’erosió del terreny a les zones de desnivell i gespa o paviment de materials naturals com l’escorça d’arbres.

El principal objectiu és que els veïns disposin de diversitat de zones on desenvolupar-hi activitats de lleure i per això s’han pensat espais plans a diferents cotes, que permetin aglutinar tots els usos. Partint de la topografia, amb plataformes i talussos el parc tindrà identitat pròpia amb la creació de tres espais diferenciats, amb desnivells.

De fet, això s’aconseguirà utilitzant els desnivells, que seran de dos metres màxim entre si, per generar activitat. Tobogans, grades i escales integrades a la vegetació, permetran transformar els desnivells en espais de joc i definir recorreguts interns que comuniquin les diferents cotes topogràfiques.

jardins anna piferrer

Millor accessibilitat i connectivitat del barri

La urbanització dels jardins també millorarà l’accessibilitat del barri de Vallcarca i els Penitents i permetrà una comunicació més òptima entre l’avinguda de Vallcarca i l’estació de metro de l’L3 – Penitents amb els carrers de Cesare Cantú, d’Otila Castellví i el carrer de Ca l’Alegre.

Es creen dos nous recorreguts per vincular l’avinguda de Vallcarca i el carrer d’Anna Piferrer amb aquests carrers. El primer suposarà la prolongació del carrer de Cesare Cantú, on es plantegen unes noves escales per resoldre el desnivell. El segon, unirà la xarxa de camins del parc Sanitari Pere Virgili amb l’estació de metro Penitents.

Incorpora les demandes del procés participatiu

El projecte incorpora les demandes sorgides en el procés participatiu que es va realitzar amb el veïnat entre octubre del 2018 i gener del 2019, on es va parlar tant dels usos com de l’atmosfera. Va consistir en una experiència educativa i participativa en què van participar 318 persones amb presència de tècnics, veïns i entitats.

El nou parc també dona resposta a la construcció d’un equipament públic, el futur Institut Vallcarca, que inicialment havia d’anar a aquests terrenys però es farà als Jardins de Comas i Llaberia. Part dels usos d’aquests jardins es mantindran al nou espai d’Anna Piferrer, a només 100 m de distància.