Foto: Vedruna Àngels

Mobilització als barris de Ciutat Vella i el Raval per a trobar el propietari de l’aligot de Harris, que fa una setmana sobrevola el barri. L’escola Vedruna Àngels, situada a la plaça dels Àngels, ha fet avui una penjada de cartells per contribuir en la recerca d’aquesta espècie originària d’Amèrica i que s’utilitza per la pràctica de la falconeria.

L’aligot s’ha deixat veure tant per l’escola com en altres localitzacions del barri durant els últims dies. De fet, fa una setmana que descansa al jardinet interior del centre educatiu. La seva presència ha despertat la curiositat tant dels estudiants com del claustre de mestres, que cada dia observen el seu comportament. “S’ha instal·lat entre dues acàcies i sembla estar-hi molt còmode, ja és un alumne més“, ha explicat Nazaret Gómez, tutora de tercer de primària del centre.

Penjada de cartells didàctica

Aquest divendres, a l’aula, han treballat les característiques i comportament de l’au rapinyaire, arran del contingut que el programa ‘bàsics’ de betevé va emetre el dijous 3 de març. “A classe hem llegit la notícia i vist el vídeo, per aprendre una mica més sobre aquesta espècie”, diu Gómez.

Tal ha estat la involucració dels alumnes que “la idea de sortir al carrer a penjar els cartells ha sortit d’ells”, explica Gómez. Als cartells en descriuen els principals atributs físics perquè sigui fàcil de detectar-lo: “Porta una anella vermella en una pota i té corretges de falconeria”. També donen informació sobre la seva alimentació -menja conills, rates i altres ocells-, i proposen la manera de capturar-lo: es pot atrapar amb menjar.

Ja fa una setmana del primer albirament de l’imponent àguila. Va ser el dijous 3 de març, quan es va aturar a reposar a l’ampit de la finestra d’una oficina prop de la plaça dels Àngels. Els treballadors van avisar de seguida els Agents Rurals, que en arribar-hi es van trobar que l’ocell ja havia marxat. Des de llavors el Harris ha tornat a rondar el mateix punt però, de moment, el propietari no l’ha reclamat.

L’aligot no és perillós

Tot i que convé retirar-lo del medi perquè suposen una competència amb els exemplars autòctons, els falcons i els xoriguers, els harris no són un perill per a les persones. Així ho va confirmar al ‘bàsics’ la Fundació Galanthus Natura, que s’encarrega del seguiment dels falcons autòctons que tenen niu a la ciutat.

En el mateix sentit s’han pronunciat els Agents Rurals, que consideren que pot ser un risc que visqui en llibertat sobretot si hi ha altres exemplars també lliures de la mateixa espècie, perquè podrien criar. L’escola Vedruna també ha avisat al cos d’agents rurals de la situació, però com que l’animal no està ferit ni suposa cap perill, per ara no hi han intervingut.

Els Agents Rurals busquen una àguila perduda que sobrevola Ciutat Vella