Alguns veïns de l’avinguda Rio de Janeiro, al barri de Porta, estan preocupats per les obres que s’han fet a la teulada de fibrociment d’una nau situada en un pati interior. Segons expliquen, es tracta d’una construcció de l’any 1969 que funcionava antigament com a aparcament. “Sabíem que era amiant i érem conscients que el risc era menor si no es tocava la coberta”, explica Olga Fernández, una de les veïnes dels blocs propers. Però fa un temps, el supermercat del mateix carrer, de la cadena Mercadona, va llogar l’espai amb la intenció d’ampliar la botiga ja existent i la reforma va incloure la teulada.

Els veïns diuen que les obres es van fer de dilluns a diumenge i, asseguren, sense les mesures de seguretat corresponents, tenint en compte que són 2.000 metres quadrats de fibrociment. Afegeixen que no els van avisar i que mentre es feien els treballs, els veïns tenien les finestres de les llars obertes. “Sota de casa teva estan fent forats a trossos a un sostre de més de 50 anys, la veritat és que et fa sentir molt malament, a més, no van col·locar cap bandera, no van avisar mai que allà farien obres, ni que tanquéssim finestres, ni van passar pels pisos a precintar, res de res”, diu Fernández.

Tractament per amiant i permisos en regla

Fonts de Mercadona han explicat a betevé que van contractar dues empreses especialitzades en el tractament d’amiant, una de les quals és AGD. Expliquen que la tècnica que s’ha utilitzat ha estat la de projectar la coberta, és a dir, cobrir-la amb un producte aïllant que evitar que s’escampin les partícules d’amiant. Afirmen que tenen tots els permisos corresponents en vigor i que van avisar les comunitats de veïns col·locant cartells i repartint targes a totes les bústies dels edificis del voltant.

De la seva banda, l’Ajuntament n’està al cas. Confirma que les obres disposen dels “corresponents comunicats” i que s’han seguit “inicialment tots els protocols pel que fa als treballs i tractaments amb amiant”. Afegeixen que s’han atès les queixes dels veïns i que s’està fent un seguiment per part del districte per garantir el compliment dels requisits legalment establerts.

Els veïns demanen la retirada de l’amiant

Amb tot, el supermercat va començar les obres a principis d’any i va reobrir la botiga aquest dilluns, 19 d’agost, després d’uns mesos de reforma. Algunes comunitats de veïns properes, però, continuen preocupades. Tot i el tractament que s’ha fet a la teulada, volen que es retiri aquest material. “Han fet forats, han cobert tot el sostre i han pintat a sobre, quan hauria de ser retirat, s’està retirant de tots els llocs públics on es troba”, diu Olga Berea, una altra de les veïnes de la zona. “Es una bomba de rellotgeria“, afegeix.

Per tot plegat, demanen a les administracions que els ajudin i que obliguin al propietari del local a retirar la coberta d’amiant. Fins ara se senten ignorats per les administracions. Els veïns també han contactat amb altres associacions afectades per problemes similars, com els veïns del cinema Urgell, d’on es van retirar les plaques de fibrociment. El 4 de setembre, els veïns de l’avinguda Rio de Janeiro tenen una reunió amb l’Associació d’Afectats per l’Amiant.