Amb dos dies de retard, per extremar-ne les mesures de seguretat, aquest dimecres han començat els treballs de retirada de la gran teulada de fibrociment amb amiant de l’antic cinema Urgell. S’hi ha instal·lat una lona protectora que en tapa els pisos més baixos i els operaris ruixen la uralita amb un làtex líquid, que mitiga la possibilitat que en saltin fibres.

Els operaris, a més, cobreixen amb un plàstic l’espai en què estan treballant i una a una, sense trencar-les, van retirant les plaques de fibrociment. Aquesta primera fase de retirada de la teulada de fibrociment durarà entre un dia i un dia i mig, i es trauran 300 metres quadrats d’uralita. Després, per necessitats de l’obra, hi haurà una aturada. La retirada es reprendrà unes setmanes més tard, quan s’enduran els metres quadrats restants, més de 2.000. Aquesta segona fase durarà una setmana.

Mentre es treballa sobre la teulada, l’empresa responsable de les obres i l’Ajuntament, ha demanat als veïns que mantinguin tancades les finestres i els balcons per precaució, de vuit del matí a vuit del vespre. Així s’asseguren que no hi entra cap fibra d’amiant.

Mesuraments de l’aire amb microscòpia electrònica

L’higienista industrial Lluís Mallart és el tècnic que proposat pel districte i amb consens veïnal, supervisa l’obra. Ell va recomanar que es prenguessin mesures complementàries de seguretat. Segons ha explicat a betevé, es faran mesuraments de l’aire per analitzar si hi ha fibres d’amiant a l’ambient. L’empresa en farà amb microscòpia òptica i el districte, amb electrònica, encara més sofisticada.

La pressió veïnal ha estat clau per aconseguir aquesta mediació. Lamenten, però, que d’entrada els costés accedir al pla de treball de l’obra. Segons Adrià Benito, veí del carrer del Comte Borrell, “el clima era de preocupació i ara és d’expectativa davant les obres”.

Un supermercat i una zona enjardinada

Les obres de retirada de la teulada de l’antic cinema Urgell s’emmarquen en la remodelació del recinte per fer-hi un supermercat Bon Preu. També hi haurà una zona enjardinada a la qual es podrà accedir des del carrer o des del supermercat.