En Juan Manuel compleix des de fa un any i mig una mesura penal alternativa, després d'estar a la presó per un delicte relacionat amb el consum de drogues. Un dia a la setmana li toca fer-se càrrec del menjar i la cuina del pis que ha inaugurat l'associació Egueiro a Barcelona. JUAN MANUEL "En prisión es otra cosa. Ahí se está muy mal. Sin embargo aquí estás en una casa para poder vivir tranquilo, sin gente que te diga nada. Sales a la calle, es diferente. Es como un tercer grado." En aquest pis de suport, el primer de l'entitat a la ciutat, de moment viuen quatre persones, juntament amb educadors socials. Hi ha diferents perfils d'usuaris, però en general tots han tingut addicions i toxicomanies i alguns d'ells estant acabant de complir condemna en règim obert. JAUME VILANOVA, director general d'Egueiro "Si no abordem la causa que ha generat aquest delicte, la persona podrà complir la pena però continuarà sent toxicòmana i tornarà a delinquir. Per tant, el que busquem és treure persones de la presó que es puguin aprofitar d'aquestes mesures." També hi ha usuaris que són a l'associació de forma voluntària. És el cas d'en Dan, que patia d'alcoholisme. Als matins s'encarrega de netejar el portal i la finestra del pis de suport i quan li toca va a comprar. Tasques quotidianes que no estava acostumat a fer. DAN "Cada dia anem a comprar per també nosaltres tenir la força d'estar fora al carrer, per saber com van les compres, com mesures els diners. Nosaltres estàvem desestructurats." La idea de l'associació és ajudar-los a adaptar-se a la societat i a entrar en el món laboral. En Dan, per exemple, fa anglès i informàtica i d'aquí a ben poc començarà a estudiar per complir el seu somni: formar part de la tripulació d'un creuer.

Egueiro és una associació sense ànim de lucre que desenvolupa diversos programes específics de rehabilitació per a persones amb problemes de drogues, d’alcoholisme o que compleixen mesures penals alternatives, després d’estar a la presó. L’entitat té sis comunitats terapèutiques i quatre pisos de suport a la reinserció on els pacients acaben els tractaments de desintoxicació. El darrer que ha inaugurat l’entitat és Can Coroleu, un habitatge que es troba al carrer de Coroleu, a Sant Andreu.

Segons el director general d’Egueiro, Jaume Vilanova, han obert un pis de suport a la ciutat perquè “un nombre important dels usuaris són de Barcelona ciutat i rodalia” i els interessa rehabilitar-se i reinserir-se a prop d’on viuen. De moment, a Can Coroleu hi viuen quatre persones, tot i que la capacitat és per a vuit. Viuen juntament amb educadors socials que els acompanyen la major part del dia i que els supervisen. Cada matí, quan es lleven, entre tots endrecen l’habitatge. Cadascú té una tasca. Per exemple, hi ha qui s’ocupa del menjar i la cuina, de la neteja del portal, etc.

En total, Egueiro atén prop d’un centenar de pacients a tot Catalunya. Una quarta part d’aquests es troben als centres de l’entitat complint una mesura penal alternativa, després d’haver estat a la presó.