Aquest és el moment en què una vintena de persones de les JERC han intentat accedir a l'interior d'El Born Centre de Cultura i Memòria. Ha estat l'instant més tens a les portes de la controvertida exposició. Després d'intercanviar empentes amb la seguretat, un petit grup ha aconseguit accedir a l'interior per fer escoltar la seva posició, contrària a l'exhibició. MARC LAPORTE portaveu de les JERC Barcelona Gairebé al mateix temps s'han penjat estelades a l'estàtua de la Victòria i a l'eqüestre decapitat de Franco i les joventuts nacionalistes han mostrat pancartes reivindicatives. Això mentre de fons alguns cantaven 'Els segadors'. Si al matí s'han llançat ous quan arribaven les figures a la plaça Comercial, a la tarda una dona ha llançat uns caquis contra les escultures. La crispació era evident a les portes. Les autoritats han estat rebudes amb insults i, fins i tot, aquest clima ha fet que alguns arribessin a les mans. Entre la gent de la concentració, opinions contràries a l'exposició. I entre els ciutadans, familiars de les víctimes que recordaven les pèrdues vitals durant la Guerra Civil i el franquisme.

L’exposició “Franco, Victòria i República. Impunitat i espai urbà” no ha estat exempta de polèmica, també, el dia de la seva inauguració. Sobretot, per la presència de l’estàtua del dictador a la plaça Comercial d’El Born Centre de Cultura i Memòria. Un petit grup de militants de les Joventuts d’Esquerra Republicana (JERC) de Barcelona i de Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) han protestat a les portes de l’exposició. Els republicans fins i tot han aconseguit entrar per la força al recinte, on han xiulat les intervencions del primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, i el comissari de l’exposició, Manel Risques. A fora, alguns manifestants han penjat estelades a la figura de Franco i a l’estàtua de ‘La Victòria’ mentre lluïen pancartes en les quals es podia llegir “Fora franquistes dels carrers”.

Llançament d’ous i caquis

Si durant la instal·lació de les estàtues al matí s’han llançat ous en contra de les imatges, a la tarda una dona hi ha tirat caquis. També hi ha hagut presència de familiars i amics de les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme que mitjançant pancartes recordaven les vides perdudes. La crispació a les portes de l’exposició s’ha fet palesa també quan dos homes han arribat a les mans mentre alguns escridassaven les autoritats.