En Sergi Corral és biòleg i meteoròleg i també gestiona des de fa 11 anys una estació meteorològica al nucli antic de Sant Andreu. Tot i que aquest període de temps no és del tot significatiu estadísticament parlant, habitualment calen 30 anys de dades per a la precipitació, sí que és suficient per extreure algunes conclusions realment curioses sobre el clima de Barcelona.

Estadísticament, el dia amb més probabilitat de precipitació a al capital catalana correspon al dia 13 d’octubre, amb un 54 %. El dia amb menys opcions d’obrir el paraigua és el primer dia de l’any, l’1 de gener. De fet, des que anota dades al seu observatori, l’any 2005, no ha plogut en cap ocasió en aquesta data. La darrera setmana del mes de juny i les primeres de juliol també solen ser una bona opció a l’hora d’escollir, per exemple, un dia per casar-se a l’aire lliure a Barcelona.

Balanç de 2016 a Sant Andreu

Des que vam encetar l’any s’han acumulat 399,4 litres per metre quadrat, 101 dels quals s’han recollit al llarg del mes d’octubre. El meteoròleg destaca que, tot i que des de fa algunes setmanes que torna a ploure a la ciutat, “les dades de sequera són encara preocupants”. Una sequera que, afegeix, “pràcticament s’allarga des de l’any 2012”.

Altres dades curioses d’aquest punt de la ciutat són que de mitjana hi precipita 74 dies a l’any de forma apreciable, i 30 dies més de forma inapreciable, és a dir, molt feblement.  D’entre els dies que plou, 26 van acompanyats de tempesta; i 2,36, de calamarsa o de pedra. La mitjana de dies de neu és de 1,4 dies.

Finalment, cal destacar que la jornada que més es va omplir el pluviòmetre a Sant Andreu va ser, curiosament, un 13 d’octubre, en aquest cas però de l’any 2005. En aquella ocasió es van totalitzar 151 litres per metre quadrat en aquest punt de la ciutat de Barcelona.

A continuació podeu escoltar tota l’entrevista que s’ha emès aquest dimarts a ‘El matí de Barcelona’: