La periodista Anna Veciana ens parla de Nova Zelanda, el país que presenta unes dades més baixes d’incidència de la covid-19 i que ara tothom posa com a exemple de gestió de la pandèmia. Les nou illes que l’integren sumen poc menys de cinc milions d’habitants i les xifres del coronavirus són realment sorprenents: 2.256 casos i 25 defuncions.
La Sara Guix fa gairebé cinc anys que viu a Raglan, un poble de casetes baixes amb poc més de 3.000 habitants. És conegut per ser una de les destinacions predilectes dels amants del surf.
No s’ha posat mai una mascareta
La Sara confessa que mai no s’ha posat una mascareta i que “al maig, ja et podies reunir amb més de 100 persones, fer festes i moure’t per les diferents regions”, sense cap mena de restriccions. Això és perquè “els casos que hi havia estaven controlats” i, sobretot, perquè “es van tancar les fronteres“.
El país, tancat i barrat
Des d’un primer moment, Nova Zelanda va optar per aquesta dràstica, però efectiva opció. “Només pots entrar al país si n’ets ciutadà o resident de ple dret“, explica Guix. I, tot i això, “has de fer una quarantena obligatòria de quinze dies en un hotel”. Fins a l’octubre, a més, l’estat es feia càrrec de la despesa. Ara ja no.
Només pots entrar al país si n’ets ciutadà o resident de dret i, tot i això, has de fer una quarantena obligatòria de quinze dies
Conseqüències econòmiques
El tancament de fronteres ha afectat en gran mesura el turisme extern, que és una de les principals fonts d’ingressos de Nova Zelanda. Segons la Sara, “el país també viu molt de l’exportació de fruites: kiwis, cireres, maduixes, advocats…”. Una feina que abans feien els qui, com ella, hi anaven amb la visa Work and Holiday. Mentre que, “ara necessiten que ho facin els kiwis (els habitants del país) perquè la gent de fora no pot venir“.
Les ajudes
Tot plegat, però, es pot sostenir perquè “les ajudes del govern han estat bastant grans“. Nova Zelanda és un dels països més rics del món. Guix explica que, “si podies demostrar que els teus ingressos havien baixat almenys un 30 %, el govern et cobria entre un 80 i un 100 % del sou de manera immediata”. Segons diu, “en 48 hores ja tenies aquests ingressos a tres mesos vista”.
Les ajudes del govern han estat bastant grans, si els teus ingressos baixen un 30 %, et cobreixen entre un 80 % i un 100 % del sou
La traçabilitat
Un dels secrets de l’èxit de Nova Zelanda és el control dels casos i la seva traçabilitat. Segons Sara Guix, es fa gràcies a una aplicació que funciona amb un codi QR i que és a tots els restaurants, botigues, hotels i altres llocs públics. Si algú dona positiu, contacten amb la gent que ha estat als mateixos llocs i els fan la prova. “Tothom ho fa i no hi ha casos“, exclama Guix, “això també et diu molt de la cultura”.