La nova variant del coronavirus ja té nom. Ha estat batejada amb la lletra grega òmicron. Es tracta de la variant sud-africana, la B.1.1.529, fins ara coneguda com a nu. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha trobat evidències que aquesta nova variant té un “risc més alt de reinfecció” que les altres. “Les proves preliminars suggereixen un major risc de reinfecció amb aquesta variant, en comparació amb altres que també són de preocupació”, ha indicat l’OMS.
L’òmicron té un gran nombre de mutacions, algunes de les quals són preocupants. Per això, el Grup Assessor Tècnic sobre l’Evolució del Virus del SARS-CoV-2 de l’OMS l’ha qualificada com una variant de “preocupació”. En espera de la confirmació de la seqüenciació, l’organisme de la salut apunta que les proves PCR són vàlides per detectar-la.
Ha estat, precisament, a través de PCR que s’ha detectat l’òmicron a una velocitat més alta que les onades anteriors del coronavirus. Això, segons els experts, apunta que la nova variant sud-africana pot tenir “avantatge de creixement“.
Restriccions als països on s’ha detectat
La variant òmicron es va detectar per primera vegada a Sud-àfrica el 24 de novembre. La primera infecció confirmada per aquesta variant prové d’una mostra que es va recollir el 9 de novembre. A Europa el primer cas confirmat ha estat el d’una dona belga amb símptomes que tornava al seu país després d’un viatge a Egipte ara fa 15 dies.
S’han trobat casos de la variant òmicron a Botswana, Bèlgica, Hong Kong i Israel. La Unió Europea ja ha restringit de forma temporal totes les connexions aèries amb aquests països i recomana als qui hagin de viatjar-hi que es facin tests per detectar el virus i quarantenes per evitar contagis.
En paral·lel, el Mecanisme Integrat de Resposta a Crisis Polítiques de la Unió Europea s’ha reunit d’urgència aquest divendres i ha decidit suspendre tots els viatges provinents de Sud-àfrica, Botswana, Esuatini, Lesoto, Namíbia, Moçambic i Zimbàbue almenys durant 14 dies. Així mateix, recomana fer tests i quarantenes als passatgers.