Dos pares de l’Escola 9 Graons, César Sánchez i Carles Scotto, en lluita des de fa anys perquè els retirin l’amiant d’una teulada a tocar del centre, s’han aliat amb la UOC per crear una nova eina, Detecta, capaç de localitzar gràcies a la intel·ligència artificial cobertes de fibrociment. Es tracta d’un programari que, fruit d’una tasca prèvia d’identificació “in situ” de teulades d’aquest material cancerigen, és capaç de detectar superfícies que tenen les mateixes característiques.
“Li donem aquesta informació prèvia a la màquina, passa per un procés d’entrenament i comença a generar prediccions”, ha explicat a betevé l’investigador de la UOC Javier Borge-Holthoefer. Tot i que l’eina no estarà acabada fins a la tardor, es mostren satisfets amb els resultats obtinguts: “Hem observat nivells de precisió del 90 %, tot i que és cert que de vegades apareixen més resultats dels reals”.
Al següent mapa es pot veure el cas de la Verneda. Són resultats encara preliminars però es pot comprovar com a partir d’unes quantes cobertes de fibrociment introduïdes manualment (en rosa), l’eina és capaç de trobar la resta de teulades amb amiant (en vermell).
“Deep learning” per aconseguir més precisió
Detecta i la UOC treballen ara per aconseguir més precisió en la detecció d’amiant. Volen introduir-hi tècniques de “deep learning”, algoritmes que permeten a la intel·ligència artificial aprendre patrons i arribar a conclusions complexes, similars a les que pot arribar un cervell humà. “Li permet arribar a un nivell d’anàlisi més profunda mitjançant la informació que li dona tota la imatge”, concreta Borge-Holthoefer. “Per exemple, si veu un edifici amb piscina pot concloure que no tindrà amiant, perquè els xalets d’aquest tipus no n’acostumen a tenir”, afegeix.
Una eina per a les administracions
Quan l’eina estigui plenament operativa, cap a la tardor, Detecta espera rebre l’interès de les administracions. Sánchez recorda que tots els municipis han de tenir abans del 2023 un cens de l’amiant i un pla per eliminar-lo i assegura que aquesta tecnologia els permetria complir els terminis sense fer una gran inversió. “No s’han d’aixecar vols per gravar des de dalt i no s’hi han d’invertir grans recursos per fer-ho manualment”, concreta Sánchez.
Detecta permet elaborar un mapa de l’amiant sense haver d’aixecar vols per gravar des de dalt ni invertir-hi grans recursos per fer-ho manualment
Anys d’endarreriment en el mapa de l’amiant a Barcelona
L’any 2019, l’Ajuntament va assegurar a betevé que ja treballava en un mapa de l’amiant a Barcelona que preveien presentar a la primavera d’aquell mateix any. Passats més de tres anys, encara no s’ha publicat. De fet, segons el consistori, actualment s’està en la fase de validacions del mapa, fet que fa pensar que es troba a la recta final.