La Policia Nacional i l’Agència Tributària han intervingut 534 quilos de cocaïna que estaven amagats al doble fons d’una autocaravana enviada a Espanya des de Sud-amèrica, amb tot l’equipament necessari i típic per passar unes vacances a l’aire lliure. La droga, segons ha detallat aquest dimecres la Policia Nacional, tenia com a destinació el País Basc, però ha estat confiscada al port de Barcelona. La intervenció de l’autocaravana s’ha produït en el marc d’una operació conjunta entre agents de la Policia Nacional a Euskadi i funcionaris del Servei de Vigilància Duanera de l’Agència Tributària.

Segons detalla la policia, l’operació Keja – Ojo salado ha estat en hibernació durant gairebé tres anys, ja que els narcotraficants havien començat la planificació el novembre del 2019, però la pandèmia provocada per la covid-19 i el tancament de fronteres van frenar l’operació. L’organització criminal va ser pacient i va esperar la normalització del transport marítim per portar l’autocaravana a Espanya per via marítima, dos anys i mig després d’iniciar el seu viatge.

Un valor al mercat superior als 60 M €

Els investigadors de la UDYCO de la Policia Nacional de Bilbao i el Servei de Vigilància Duanera de l’Agència Tributària al País Basc van mantenir el control sobre els objectius de la investigació. Quan l’autocaravana es va presentar al port de Barcelona, un equip conjunt de les dues institucions va procedir a inspeccionar-la i va descobrir un compartiment ocult, un doble fons als baixos del vehicle que ocultava 333 paquets amb un pes de 534 quilos d’una substància que, un cop analitzada, ha resultat ser cocaïna de gran puresa, amb un valor de mercat superior als 60 milions d’euros.

Finalment, es va procedir a la detenció de dos integrants de l’organització, que van ser posats a disposició judicial. L’operació policial segueix oberta.