Barcelona estrena aquesta setmana contenidors coincidint amb el desplegament del nou contracte de neteja. De moment, se n’han posat uns de prova al costat del Parc de l’Estació del Nord. També se n’han començat a substituir en altres punts de la ciutat, una tasca que s’anirà repetint en les properes setmanes a Ciutat Vella, l’Eixample, Gràcia, Sant Andreu i Sant Martí, on es canviaran 12.600 contenidors. A la resta de districtes, els contenidors nous arribaran al setembre.

Com són els contenidors nous?

El nou model de contenidor incorpora alguns canvis. D’entrada, són una mica més baixos per millorar la visibilitat dels vianants i guanyar en seguretat. També s’han ideat contenidors de diferents mides per adaptar-se al tipus de carrer on vagin i les boques estan calibrades segons el residu que s’hi llença. A més, els d’orgànica estan preparats per si s’han de convertir en contenidors intel·ligents, amb l’obertura a través d’un clauer electrònic com es fa a Sant Andreu pel porta a porta.

Una altra de les novetats és la distribució dels contenidors al carrer. Els d’orgànica (tapa marró) estaran agrupats amb els de recollida selectiva (paper i cartró, plàstic i vidre) i es deixarà en solitari el contenidor del rebuig (tot gris) sempre que sigui possible. D’aquesta manera, es vol afavorir el reciclatge. De fet, l’any passat es va fer una prova pilot d’aquesta agrupació de contenidors al Fort Pienc i a la Dreta de l’Eixample i, segons l’Ajuntament, va augmentar la recollida selectiva.

Contenidor groc per a plàstics i metalls

Coincidint amb l’estrena, l’Ajuntament de Barcelona incorpora un canvi en el contenidor groc, conegut fins ara com el d’envasos. La idea és que s’hi puguin dipositar residus de plàstic o metall, tant si són envasos com altres materials, per afavorir-ne la recuperació. A més, s’augmentarà en un 25 % l’oferta de contenidors de recollida selectiva per afavorir la separació de residus i el reciclatge.

El nou contracte de neteja

El canvi de contenidors és només una de les potes del nou contracte de neteja que ha entrat en servei aquesta setmana i que s’anirà desplegant de forma progressiva. És, sens dubte, el contracte més gran de l’Ajuntament, amb una inversió de 2.300 M € per als propers vuit anys, amb un increment de 400 persones en els equips de neteja, que arribaran als 4.400 treballadors.

Una de les novetats del nou contracte és que s’incrementarà la freqüència de pas per netejar els carrers, ja sigui amb màquines escombradores o rentat amb aigua a pressió. En aquest sentit, també s’han començat a canviar els vehicles de neteja i la flota de camions per a la recollida de residus, dels quals dos de cada tres seran elèctrics. La matinada d’aquest dimecres alguns d’aquests nous vehicles ja han començat a treballar.