La seu del Departament d'Ensenyament a la via Augusta o la de la conselleria d'Agricultura a la Gran Via són dos edificis del paquet de 13 que la Generalitat ha venut a l'asseguradora francesa AXA per 172 milions d'euros. L'operació es va tancar al juliol i ha marcat l'inici de la reanimació del mercat immobiliari a Barcelona. El 2013 es van llogar 200 mil metres quadrats d'oficines, la majoria durant el segon semestre. El retorn dels inversors s'explica per diferents factors. JORDI TOBOSO, director de Jones Lang LaSalle a Catalunya "Perquè els preus creiem que ja s'han ajustat, ja estan en el moment més baix, no hi ha oferta futura de noves oficines que apareguin en els propers dos anys, i també perquè per als fons el més interessant és invertir en Espanya perquè tenen la confiança que el país sortirà de la crisi, i aquí aconsegueix rendibilitats més altes que en altres països." Moltes de les inversions que s'han fet a la ciutat són adquisicions d'edificis d'oficines per reconvertir-los en hotels. Barcelona s'ha convertit en un dels destins preferits pels fons internacionals per fer aquest tipus d'operacions, només per darrere de Londres i París. Un dels darrers exemples el tenim en la compra de la Torre Agbar, que es convertirà en un hotel de luxe de la companyia Hyatt. L'emblemàtic edifici s'ha venut per uns 150 milions d'euros. JORDI TOBOSO, director de Jones Lang LaSalle a Catalunya "Si mirem l'Eixample veiem edificis que abans eren resiencials i també s'han convertit en hotels. L'increment del turisme i les bones perspectives fa que aquests grans grups tinguin interés en situar les seves marques a Barcelona." Segons la mateixa consultora immobiliària aquesta confiança continuarà. A més, durant aquest 2014 es preveu l'entrada al mercat de nous grups inversors procedents de Sud-amèrica, Rússia i la Xina.
L’impuls definitiu per a la reactivació del mercat el va donar la venda d’un paquet de 13 edificis de la Generalitat a l’asseguradora francesa AXA per 172 milions d’euros el juliol passat. Durant el segon semestre de 2013, els inversors han tornat a la ciutat frenant la caiguda dels darrers cinc anys.
El 2013 es van llogar 200.000 metres quadrats d’oficines a la ciutat, la meitat que 2007, quan el negoci va tocar sostre. Segons les consultores immobiliàries són els primers indicadors d’un canvi de tendència que es consolidarà durant 2014.
El canvi s’explica en primer lloc per l’estabilització dels preus, que ja han tocat fons, i per l’absència de construcció de noves promocions d’oficines en els propers dos anys. Però, el factor decisiu ha estat que els inversors han recuperat la confiança en què el país sortirà de la crisi. Per això invertir aquí és una bona oportunitat de negoci ja que la rendibilitat és més alta que en altres ciutats com Londres o Berlín.
Reconvertir edificis en hotels
Un altre fenomen que també explica aquesta recuperació és el turisme. Molts edifics d’oficines i residencials s’estan reconvertint en hotels. L’exemple més recent el tenim a la Torre Agbar, que el grup inversor Emin Capital ha comprat per 150 milions d’euros, i que es convertirà en un hotel de luxe de la companyia Hyatt.
Les perspectives per 2014 són positives i segons la consultora Jones Lang LaSalle entraran nous grups d’inversió procedents de Sud-amèrica, Rússia i la Xina.
