Barcelona té un nou protocol d’actuacions davant de situacions de discriminació al col·lectiu LGTBI, per tal de detectar-les i atendre i acompanyar les persones que n’han patit. El protocol l’han creat l’Observatori contra l’Homofòbia, l’Oficina per la No Discriminació de l’Ajuntament i el Centre LGTBI de Barcelona, i s’ha centrat en millorar la coordinació i fer més treball en xarxa entre els serveis municipals i les entitats davant de discriminacions per motius d’orientació sexual, identitat i expressió de gènere.
Treball en xarxa amb assessorament jurídic i atenció psicosocial
L’acompanyament que es fa a les víctimes d’aquestes situacions de discriminació inclou l’activació de recursos sanitaris i de protecció, l’assessorament jurídic i l’atenció psicosocial. Així, es dona informació detallada sobre els recursos i els procediments que faciliten la resolució de la situació discriminatòria i a la vegada es garanteix la col·laboració i la coordinació i treball en xarxa entre els serveis municipals públics i el teixit associatiu, particularment amb l’Observatori contra l’Homofòbia.
Inclou la creació d’una Taula de Coordinació que treballarà els aspectes tècnics de seguiment i millora de tots els mecanismes d’intervenció de les situacions discriminatòries. Està formada per l’Oficina per la No Discriminació, el Centre LGTBI i l’Observatori contra l’Homofòbia, i oberta a altres entitats.
El protocol recorda que davant d’un cas de discriminació, cal contactar l’Oficina per la No Discriminació i, per informació, acompanyament i orientació psicològica i jurídica es pot acudir al Centre LGTBI de Barcelona.
“Atencions més eficaces i una millor redistribució dels recursos”
“Aquesta eina ens ha de permetre atencions més eficaces i pragmàtiques i una millor redistribució dels diferents recursos municipals i associatius a disposició de les persones afectades i de la ciutadania”, explica el president de l’Observatori contra l’Homofòbia, Eugeni Rodríguez. Afegeix que cal “reparar la dignitat, el dany i les conseqüències personals, laborals, familiars i socials de les persones afectades per una situació de LGTBIfòbia”.