La reobertura aquesta setmana de l’oci nocturn i les discoteques a Catalunya ha reduït la pressió sobre el barri de la Barceloneta. Aquest dissabte a la nit, el volum de persones que feien botellades a la platja va ser visiblement inferior a la de caps de setmana anteriors. “No havia vist un dissabte com aquest des que hi havia el toc de queda”, comenta Carles Gispert —veí del barri— quan passen pocs minuts de la mitjanit. Les molèsties, com ara les conductes incíviques o el soroll, persisteixen i els veïns diuen que la situació és insostenible i que no poden descansar.

La presència policial al litoral ha estat constant al llarg de la nit i diverses patrulles de la Guàrdia Urbana han recorregut nombroses vegades el passeig Marítim i també han controlat la zona de sorra. Això, però, no ha impedit que les persones que s’aplegaven a la platja continuessin bevent i escoltant música en petits grups.

“Hem de dormir amb taps”

Els veïns ja han denunciat en diverses ocasions les nits d’insomni que pateixen des de fa setmanes com a conseqüència del soroll que hi ha als carrers del barri. A part de la molèstia acústica, asseguren que l’endemà es troben el barri molt brut: “Al matí hi ha pixums, defecacions, llaunes, ampolles, vidres trencats… No es pot caminar per la Barceloneta, fa olor de pixums per tot arreu”, critica Manuela Sabala. Una altra veïna, Rochi Rosino, hi coincideix: “Anit vaig sortir a passejar el gos i havia d’anar esquivant els pixums de la gent. És un fàstic“.

L’Antonia i el Sebastián viuen en un baix del carrer de Sevilla i les últimes setmanes han hagut d’empescar-se maneres per poder dormir: “Hem de posar-nos taps perquè si no és impossible. I tenim vidres dobles a les finestres”. Ells viuen de tota la vida al barri i afirmen que mai no havien vist res semblant. L’Antonia, de 90 anys, explica que la Barceloneta sempre ha estat sorollosa, però lamenta que ara la situació “ha empitjorat i no es pot aguantar”. En la mateixa línia, el seu fill, el Sebastián, detalla que en anys anteriors “la gent que era a la platja sabia que hi havia un horari”, però ara no. De fet, ell assegura que s’ha hagut d’enfrontar diverses vegades amb algunes persones que feien accions incíviques.

L’Antonia i el Sebastián denuncien que no poden dormir des de fa setmanes

Els veïns convoquen una altra manifestació

Per tot això, l’Associació de Veïns de la Barceloneta, conjuntament amb l’Associació de Veïns del Casc Antic, ha convocat una manifestació el proper dimecres, 30 de juny, amb el lema “Tenim dret al descans” per reclamar a l’Administració que posi fi a aquesta problemàtica al barri. La marxa sortirà a les 18.30 h de la plaça del Poeta Boscà i es dirigirà cap a la via Laietana per tallar aquesta artèria cap als volts de les 19 h.

Una altra entitat del barri, La Barceloneta diu Prou, també ha fet una crida a manifestar-se al mateix lloc.