Els comerciants, sobretot els del centre de la ciutat, havien mostrat la seva preocupació per les mobilitzacions d’aquest 21 de desembre en contra de la reunió del Consell de Ministres a Barcelona. L’últim divendres abans de Nadal és un dels dies de més vendes de tot l’any i tenien por que es poguessin veure afectades per les protestes. Tot i les protestes, tant comerços com centres escolars han pogut desenvolupar la seva activitat prevista sense gaire canvis.

Francisca Márquez, gerent de Macias Hair Studio, ha dit que aquest divendres han tingut menys clients perquè tenen una altra perruqueria i, a causa de les mobilitzacions, van derivar la gent cap a un altre lloc. Tot i aquestes mesures de prevenció, Márquez ha afirmat que “pensàvem que el barri estaria més assetjat del que ho està”. Per tant, han pogut obrir i molts d’aquests establiments, especialment en el sector de la restauració, s’han beneficiat pel gran nombre de gent que hi havia als voltants de la Llotja de Mar. Pablo Moreira, de Las Fritas, ha apuntat que els proveïdors van avançar la feina perquè aquest divendres la zona estaria tallada i que el volum de feina seria molt més alt, “el doble o el triple”.

Turistes sorpresos per les protestes

A molts turistes els ha coincidit la protesta amb les vacances a Barcelona però han pogut seguir amb les activitats que tenien previstes enmig dels manifestants. Rubén Pintado, turista madrileny, ha comentat que les mobilitzacions del 21-D els havien agafat per sorpresa però que no havien canviat d’hotel tot i saber que es trobava just al costat de les mobilitzacions perquè “pensàvem que es desenvoluparia com una manifestació més”.

Les escoles, sense afectacions

I tot plegat, durant l’últim dia d’escola abans de les vacances de Nadal. A l’Eescola Cervantes, al carrer de Sant Pere Més Baix, ha estat com un dia normal. Magda Martí, directora del centre, ha dit que “tot ha funcionat amb normalitat: servei de menjador, servei de monitoratge, el professorat ha arribat tot i que hi ha hagut molt poques baixes d’alumnes”. Alguns han preferit evitar-se possibles problemes amb el transport públic, com és el cas d’Elena Satué, que va decidir no portar el fill a l’escola per por de trobar-se bloquejats. Satué ha explicat que normalment van a l’escola en autobús des de casa, que és lluny del centre, i “tractant-se de l’últim dia d’escola ho vam enllestir tot dijous i hem començat aquest divendres les vacances”.