Òmnium Cultural ha organitzat un consell popular de ministres per denunciar la celebració, aquest divendres al matí, de la reunió del Govern espanyol. L’acte ha començat a les 11 h davant de l’Estació de França, molt a prop de la Llotja de Mar, i hi han assistit centenars de persones. Hi han participat 15 entitats que representaven diversos sectors de la societat, com Stop Mare Nostrum, SOS Racisme, Escoltes Catalans o l’Associació Catalana pels Drets Civils. Han agafat el paper de diversos ministeris i han exposat problemàtiques i reptes de futur relacionades amb el medi ambient, l’educació o la immigració, entre d’altres.

Durant l’acte, Marcel Mauri, portaveu d’Òmnium Cultural, ha llegit una carta que ha escrit Jordi Cuixart des de la presó. En aquest text ha reivindicat la necessitat de canviar allò que no es pot acceptar i ha assegurat que, “amb tot el sentit de la responsabilitat històrica, acusarem l’Estat, l’Estat que s’asseu al costat de l’extrema dreta”.

“Com s’atreveixen a venir com si no hagués passat res?”

Marcel Mauri ha donat el tret de sortida al consell popular de ministres. Ha mostrat agraïment a totes les persones que han participat en alguna de les mobilitzacions convocades i ha assegurat: “S’ha demostrat que som un poble de pau i que l’única violència que s’ha exercit és la de l’Estat durant l’1 d’octubre”.

Ha criticat que s’hagi celebrat el consell de ministres a Barcelona i ho ha titllat de provocació: “Com s’atreveixen a venir com si no hagués passat res? Tenen la barra de passejar-se per Barcelona com si no hi haguessin presos polítics i exiliats.” També ha denunciat que es fes aquesta reunió del Govern espanyol justament el dia que fa un any de les eleccions autonòmiques a Catalunya.

L’ANC celebra que s’hagi paralitzat la ciutat

Elisenda Paluzie, presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, també s’ha referit als efectes de les mobilitzacions del matí. S’ha mostrat satisfeta amb la implicació dels ciutadans perquè ha assegurat que “hem aconseguit els efectes d’una vaga general.” Ha remarcat que hi ha hagut afectacions arreu del territori català i que han aconseguit trencar la normalitat. També ha reclamat al govern propostes concretes.

Paluzie ha animat els ciutadans a seguir amb les mobilitzacions. De fet, l’ANC ha convocat una marxa lenta de cotxes des de primera hora del matí i, juntament amb Òmnium, una manifestació als Jardinets de Gràcia aquest divendres a la tarda.