Xavier Abad, viròleg de l’IRTA ha refermat que la possibilitat de contagiar-se de coronavirus pel contacte amb superfícies “és baix”. Segons ha explicat en la taula de debat del programa ‘reset’, “les dades de persistència ambiental de la covid-19 en superfícies poroses és d’hores o d’algun dia”, i per tant, creu que la gent no s’hauria de preocupar tant d’allò que toca, si ha pres precaucions com posar-se el gel o s’ha rentat les mans. Tampoc no pensa que calgui invertir tant pressupost en la neteja d’espais comuns i que s’haurien de destinar més esforços a garantir mesures per evitar la transmissió per l’aire.
És un argument que també ha defensat recentment la revista ‘Nature’. Abad insisteix que “la transmissió no és per les vies que considerem fàcils de descontaminar, sinó per les vies difícils de gestionar: per l’aire”.
Creu que no cal netejar superfícies com el terra, perquè són zones que mai no es toquen amb la cara i en canvi sí que li veu més sentit que es netegin, per exemple, els poms de les portes.
Pel que fa a la neteja que es fa al metro, però, Abad creu que és necessària. Aquesta neteja, explica “es fa durant l’aturada tècnica dels combois” i no durant la resta d’hores i per tant, és un element més de prevenció que pot funcionar. “És una manera de baixar la contaminació, de qualsevol virus”.
La importància de la higiene de les mans
Abad ha reconegut que, en el seu cas particular, no fa una neteja dels productes quan va comprar un cop arriba a casa, però sí que destaca la importància de rentar-se les mans. “Las mans és la via de transmissió de virus i bacteris. Es porten molt a la cara i convé descontaminar-les”.
El cas del Mercat dels Encants
Josep Nebot, president Associació de Venedors Encants ha explicat quines són les mesures que es prenen al mercat. Actualment a tots els clients que entren se’ls facilita gel hidroalcohòlic. Un gel que “paguen els venedors i no l’Ajuntament”. El consistori sí que ha posat controladors als diferents accessos per garantir l’aforament; dels 26 disponibles només n’hi ha quatre d’oberts. A més, fa menys d’un mes a tots els venedors se’ls pren la temperatura quan entren per la porta de treballadors. Una mesura que han pres per voluntat pròpia (no està inclosa en les mesures del Procicat).
També s’ha referit a les cues que es produeixen a l’exterior del mercat. Una situació que, afegeix Nebot, és difícil de controlar. El motiu és que un cop s’omple l’aforament interior, “ells han de tancar les portes”.