Es calcula que a Catalunya hi han prop de 7.000 persones afectades per l’esclerosi múltiple, una malaltia neurodegenerativa que afecta el sistema nerviós central, i que pot produir fatiga, falta d’equilibri, dolors, alteracions visuals i cognitives, dificultats en la parla o tremolors. Enguany, la campanya s’ha adreçat a millorar les espectatives laborals dels afectats per l’esclerosi múltiple. Segons confirmen els estudis, els diagnòstics es produeixen en persones joves, d’entre 20 i 40 anys, principalment dones.

La presidenta de la Fundació Esclerosi Múltiple, Maria José Abella, ha explicat que “són persones molt joves, que després de 10 anys de ser diagnosticats han d’abandonar la feina“, una situació que afecta entre el 70 i el 80% dels malalts diagnosticats. Abella afirma que “aquesta vida laboral pot ser més llarga si se’ls dóna el suport adequat”. La neuròloga Elvira Munteis. que treballa a l’Hospital del Mar, detalla que “quan comences un tractament aviat, es pot estabilitzar la malaltia”, una cisumstància que, diu, “pot permetre al malalt seguir sent autònom fins els 50 o 60 anys, sense necessitat d’un ajut”.

Per trobar-li remei a la malaltia, fa 24 anys se celebra la campanya “Mulla’t per l’esclerosi múltiple”, adreçada a sensibilitzar la ciutadania sobre què és i quins efectes té, i també per recaptar-hi fons. Enguany volen aconseguir 300.000 euros. El nombre de participants es manté estable, ja que l’any passat també hi van participar més de 100.000 persones. Tot i així, s’hi han afegit nou piscines menys a la ciutat.

La piscina de Can Caralleu ha tornat a ser l’escenari central de la campanya d’enguany, en què han participat, entre altres, personatges coneguts com els actors Lloll Bertran, Juli Fàbregas i Florin Opritescu; o personalitats polítiques com el conseller d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Raül Romeva.