L’Ajuntament i quatre entitats socials han engegat el Banc del Moviment, un servei de préstec solidari de material ortopèdic, com ara crosses, cadires de rodes o caminadors. El banc rep donacions de material de particulars als dos locals de Nou Barris i Sants, i el posarà a disposició de qui el necessiti després de revisar-lo i homologar-lo. A més, incorpora professionals com terapeutes per atendre el material i les persones que el necessitin.

El servei ja funcionava amb la iniciativa engegada el 2009 per l’associació Asendi NB, de Nou Barris, que l’any passat va fer 240 préstecs i va rebre 185 donacions. A partir d’aquí, amb l’èxit de la iniciativa, l’Ajuntament ha invertit 256.000 euros per crear un servei que cobreixi més espais de la ciutat, amb una altra seu a Sants-Montjuïc. El local en aquest districte el gestionarà Amputats Sant Jordi, mentre que el de Nou Barris seguirà sota la gestió d’Asendi NB.

Per fer donacions de material ortopèdic s’ha de contactar el Banc del Moviment per correu electrònic (bancdelmoviment@bcn.cat) o trucar al 610 22 37 07. La cooperativa Alencoop, encarregada fins ara de recollir de ferralla, s’encarregarà de la recollir el material donat, mentre que els professionals de la Fundació Nexe, especialitzats en infants amb discapacitat, facilitaran el servei de terapeuta i tècnic ortopedista.

Fins ara la Fundació Asendi NB feia aquest servei exclusivament amb voluntaris i per això en molts casos no podien recollir material que els oferien en diferents punts de la ciutat. Ara, amb un local a cada extrem de la ciutat i amb la cooperativa Alencoop que cobreix aquest servei esperen poder donar resposta a totes les donacions.

Els qui vulguin accedir al material donat tindran un préstec de sis mesos que serà prorrogable i es  demanarà un dipòsit amb preus assequibles, com s’ha fet fins ara, per assegurar-se el bon ús del material i que es tornarà. Des del banc asseguren que en cas de no poder abonar el dipòsit (de 10 euros per les crosses o 250 euros per una cadira de rodes elèctrica) en cap cas ningú no es quedarà sense el material.