La idea de repartir tapes per a gots a les discoteques per evitar agressions sexuals no ha agradat als moviments feministes. Consideren que la mesura anunciada per FECASARM no té perspectiva de gènere i responsabilitza les dones d’evitar les violències que pateixen. “Si no prenem les mesures correctes, serem culpades”, denuncia Ana Burgos, de l’Observatori Noctàmbules, que estudia la violència sexual en espais d’oci nocturn i consum de drogues.

“És una mesura que perpetua el terror sexual”

Segons Burgos posar tapes als gots no és anar a l’arrel del problema. “La mesura està enfocada a una manera d’actuar que no és tan freqüent en les violències sexuals, que és la submissió química proactiva, quan l’agressor intoxica la víctima de manera deliberada”, explica. Segons l’Observatori Noctàmbules hi ha molt més casos de submissions oportunistes, quan l’agressor aprofita l’estat etílic de la víctima, que no pot expressar la seva negativa.

En aquest sentit remarquen que la mesura del got tapat per evitar ser drogades torna a posar el focus en les substàncies i en el que han de fer o deixen de fer les dones per no ser agredides. “Perpetua l’alarma, el terror sexual i els mites al voltant de la violència. El problema no és la droga”, afirma Burgos. L’observatori afirma que tapar un got “no evita que l’agressor pugui seguir la dona fins a casa”.

Demanen estratègies més transversals

Segons Burgos per erradicar aquest tipus de violències calen protocols i estratègies més transversals. “Mesures com aquesta no compten amb les veus d’expertes i amb perspectiva de gènere ni els moviments feministes”, explica. En aquest sentit afegeix que cal fomentar l’empoderament de les dones i l’educació sexual feminista i establir estratègies col·lectives organitzades amb l’objectiu de conscienciar i sensibilitzar vers les violències.