Un centenar de persones, entre alumnes i veïns, s’han concentrat a la plaça Roja de Ciutat Meridiana per demanar que l’Aula de Formació d’Adults (AFA) de Ciutat Meridiana passi a ser un centre amb “plena autonomia” després de dècades en funcionament. Asseguren que per aconseguir-ho cal “normalitzar la ubicació de l’escola”, situada actualment en un terreny qualificat com a zona verda. Els manifestants han avançat per la C-17 fins al pont de Sarajevo.

La protesta ha coincidit amb el Consell Plenari de Nou Barris, en el qual estava previst tractar el tema. Fins al moment, el districte de Nou Barris s’ha pronunciat a favor de mantenir oberta l’escola i està en espera d’una reunió amb el Consorci d’Educació per trobar-hi alguna solució.

Un futur incert amb el trasllat d’alguns serveis

L’alumnat denuncia que la proposta del Consorci d’Educació de Barcelona i el Departament d’Educació “pretén desmembrar progressivament l’aula d’adults”. La de Ciutat Meridiana és la darrera aula de formació d’adults que existeix a Catalunya. Els veïns denuncien que mai s’ha volgut regularitzar l’espai que ocupa de forma provisional des de fa 45 anys. Aquest fet no els permet ser considerats com un centre de plena autonomia ni continuar amb l’oferta dels cursos de secundària obligatòria.

En aquest sentit, afirmen que el Consorci d’Educació de Barcelona els ha plantejat des del tancament de l’aula fins al trasllat d’alguns dels serveis al Centre de Formació d’Adults Freire, al barri de Verdum. Aquests escenaris han deixat en “un estat d’incertesa” la comunitat educativa, amb més de 350 alumnes i 10 persones en plantilla que veuen perillar el futur laboral.

Defensen que és un centre necessari al barri

L’AFA de Ciutat Meridiana recorda que la formació d’adults “és del tot necessària en un barri amb taxes elevades d’atur, fracàs escolar o desnonaments”. Afirmen que la major part de l’alumnat són dones de 40 a 65 anys i joves que volen treure’s l’ESO per tenir millors oportunitats laborals. També atenen gent gran que vol continuar formant-se i persones nouvingudes que fan classes de castellà, català o informàtica. 

El veïnat de Ciutat Meridiana exigeix a les administracions que dotin el centre de les condicions necessàries per continuar amb l’oferta d’educació que han fet fins ara. També reclamen que no es buidi la part alta de Ciutat Meridiana d’equipaments públics que van ser fruit de la lluita dels veïns.