nous equips investigacio mossos
Foto: Albert Segura (ACN)

(ACN) La policia científica dels Mossos d’Esquadra ha incorporat set nous equips d’alta tecnologia per fer estudis forenses i investigar amb més precisió els fets criminals vinculats a l’ús d’armes de foc. El darrer any, s’ha invertit més d’un milió d’euros per dotar el cos d’instruments com un lector d’entorns amb làser, una càmera d’alta velocitat o un dispositiu per determinar la distància a què s’ha disparat una arma.

Els nous dispositius s’han destinat a la Unitat de Balística i Traces Instrumentals. “Presentem set equips que ens situen en l’avantguarda d’aquest tipus d’investigacions en l’àmbit europeu”, ha destacat en la presentació del comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent.

Incrementar el nivell de resolució d’investigacions vinculades amb el crim organitzat

L’objectiu de les noves incorporacions és incrementar el nivell de resolució d’investigacions vinculades amb el crim organitzat, des d’establir connexions entre fets ocorreguts en llocs i dies diferents fins a trobar impactes de trets sense plom o entrar en l’escena d’un crim des d’un ordinador per reconstruir la trajectòria d’una bala.

Aquest darrer cas és el de l’escàner 3D Faro, un aparell que rastreja amb tecnologia làser un espai i permet fer recreacions en tres dimensions. O l’Evofinder, un sistema automàtic per identificar bales, que entre d’altres permet determinar si dues bales s’han disparat des d’una mateixa arma. Des que es va incorporar, al setembre, l’equip investigador ja ha pogut resoldre alguns casos o relacionar-ne alguns entre si gràcies a l’aplicació d’aquest sistema.

sistema anàlisis bales
Foto: Albert Segura (ACN)

Increment de l’ús d’armes de foc a Catalunya

Els Mossos situen la rivalitat entre bandes de narcotraficants com un motiu de l’increment d’ús d’armes de foc a Catalunya, principalment vinculades al cultiu i comerç de marihuana. L’any passat, a Catalunya es van registrar 13 homicidis amb arma de foc, quatre per sobre de la mitjana de la darrera dècada.