Desplegament policial aquest dijous a la plaça del Poeta Buscà, al bell mig del barri de la Barceloneta. Una setantena d’agents dels Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Urbana i la Policia Nacional s’hi van plantar al capvespre amb un clar objectiu: detectar lladres multireincidents que es dediquen a robar amb violència cadenes d’or i altres tipus de joies a la gent gran i també rellotges d’alta gamma als turistes. L’operació s’emmarca dins el pla Tremall, que preveu augmentar la pressió sobre la multireincidència a la ciutat.

Dispositiu Mossos

El dispositiu va durar prop de dues hores i va acabar amb 54 persones identificades amb antecedents per furts i robatoris amb violència i intimidació a la via pública. Ara bé, la policia no va fer cap detenció. De la cinquantena de persones identificades, 14 es van traslladar a la comissaria de la Policia Nacional, ja que es trobaven en situació irregular d’acord amb la llei d’estrangeria.

Entre la cinquantena d’identificats, la policia va aixecar cinc actes administratives perquè duien a sobre petites quantitats de droga. Tres persones més també van ser denunciades de forma administrativa per no dur mascareta davant la pandèmia del coronavirus.

Pla Tremall

L’operació d’aquest dijous al barri de la Barceloneta forma part del pla Tremall, que es va posar en marxa l’1 de juny amb l’objectiu d’augmentar les identificacions i les detencions, en cas que hagin comès algun fet delictiu, contra els lladres que cometen reiteradament furts i robatoris amb violència. Per exemple, el 5 d’agost van identificar vuit persones que acumulaven 112 antecedents per furts, robatoris amb violència i robatoris amb força i el 12 d’agost, van detenir-ne sis  amb 92 antecedents acumulats per als mateixos delictes.

El pla preveu, d’una banda, dispositius amb agents uniformats i de paisà a les principals zones on es cometen aquest tipus de delictes i controls intensius a pisos i locals ocupats –en tenen identificats una cinquantena– on els lladres dormen i emmagatzemen els objectes sostrets.

Identificacions

D’altra banda, el pla Tremall intensifica el seguiment i la investigació contra cadascun dels lladres. A través d’un sistema informàtic, la policia té una llista on anota els que tenen almenys tres antecedents policials els últims sis mesos per robatoris violents o furts. D’aquesta manera, recopilen la màxima informació per acreditar la seva activitat delinqüencial i facilitar que entrin a la presó redactant atestats molt més concrets.

Per aconseguir-ho, les diferents unitats d’investigació de la ciutat estan coordinades i cadascuna s’encarrega d’un nombre determinat de lladres multireincidents que controla, tant si l’identifiquen, el denuncien o el detenen.

De l’1 de juliol al 10 d’agost s’han fet 233 detencions per robatoris amb violència a la víctima i d’aquestes, 48 persones han ingressat a la presó. També s’han fet 283 detencions per furts.