Els Mossos d’Esquadra han desarticulat un grup criminal especialitzat a robar a establiments comercials pel mètode de l’encastament. Se’ls atribueixen 22 robatoris amb força i el robatori i furt de 18 vehicles que utilitzaven per accedir a les botigues. La policia va detenir 11 integrants del grup en una operació policial que es va fer a Barcelona i a Sant Adrià de Besòs el 14 de maig. 

En els escorcolls, la policia els va comissar 32.000 euros en efectiu, dues armes de foc i gran quantitat de productes i objectes procedents dels robatoris, així com altres mercaderies. Després de comparèixer al jutjat, quatre, els que dirigien el grup, van ingressar en presó preventiva i la resta va quedar en llibertat amb càrrecs. Encara tenen una altra persona identificada, però la policia l’està buscant.

El cap de l’Àrea d’Investigació Criminal de Barcelona dels Mossos, Joan Carles Granja, considera que la desarticulació del grup “farà baixar moltíssim aquesta especialitat de delicte”. Ha afegit que, en les últimes tres setmanes, només hi ha hagut un encastament a Barcelona.

Robar, la seva forma de vida

Segons la policia, els detinguts són homes d’entre 20 i 39 anys amb un alt grau de reincidència i amb un ampli historial delictiu. De fet, un d’ells tenia fins a 50 antecedents. No tenien cap altra activitat laboral i cometien robatoris de forma freqüent i continuada per viure.

Tots vivien en zones limítrofes del nord de Barcelona, Sant Adrià de Besòs i Badalona i utilitzaven els mateixos mètodes per perpetrar els robatoris. Es calcula que en quatre mesos en van cometre 22, tres dels quals en una mateixa nit.

Primer pas, sostreure vehicles

Abans de cometre els robatoris, sostreien els turismes que utilitzaven per fer els encastaments. Ara bé, no robaven qualsevol vehicle: sempre els triaven d’unes marques concretes, perquè ja en tenien les eines, la tecnologia, els coneixements i l’experiència per sostreure’ls amb facilitat. A més, els triaven a localitats on vivien, bàsicament a Barcelona i a l’àrea metropolitana.

Un cop escollit el vehicle, triaven els establiments on farien el robatori. Normalment, comerços de venda de terminals de telefonia o productes electrònics, també estancs o joieries. Es desplaçaven en petits grups de quatre o cinc persones i, un cop encastat el vehicle, causaven greus danys a l’interior de l’establiment, ja que circulaven de forma temerària per dins de les instal·lacions amb els vehicles. Si eren descoberts, no dubtaven a emprar violència fent servir extintors per intimidar els vigilants de seguretat i aconseguir el botí. Després, marxaven a gran velocitat posant en greu risc la vida de la resta d’usuaris de la via o dels policies que els volien aturar.

El grup estava estructurat en tres nivells: el superior, on feien tasques de direcció i seleccionaven els objectius; l’intermedi, que participaven activament en els robatoris; i un últim nivell on feien logística i s’encarreguen de custodiar els objectes sostrets fins que eren venuts o sabien on estaven els vehicles sostrets i hi portaven els participants.